9

Petitie: Redt studie Fries van Zijlstra’s maatregelen

Rijksuniversiteit Groningen perkt studie Friese taal en cultuur in ... Instroom studenten neemt af door bezuinigingsmaatregelen staatssecretaris Zijlstra (Onderwijs)

De studie Fries dreigt te verdwijnen aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG), de enige plek waar de studie nog wordt aangeboden. Daarom hebben voorvechters van de taal een petitie online gezet om de studie en de taal te behouden. Op de site ‘redfrysk.nl’ hebben inmiddels meer dan 4080 mensen hun handtekening gezet, waaronder voetbalcoach Foppe de Haan, politica Lutz Jacobi en zangeres Nynke Laverman.

De faculteit Fries wordt door de RUG door drastisch verkleind, omdat er een tekort aan studenten is. In een persbericht stelt de Fryske Beweging, zoals de actiegroep zich noemt, demissionair staatssecretaris van Onderwijs Halbe Zijlstra verantwoordelijk: 

Wat overblijft is een studie Fries, die alsof het een vreemde taal betreft in plaats van de tweede Rijkstaal, ondergebracht zal worden in de opleiding Europese Talen en culturen. Daarbij wordt de formatie teruggebracht van 3ft naar 0,9 ft. Zelfs nog geen voltijdse baan. 

Het is onmogelijk om dan voor de Friese taal een wetenschappelijke opleiding van kwaliteit te kunnen garanderen en om aantrekkelijk te blijven voor toekomstige studenten. In deze constructie zal een universitaire opleiding  Friese taal en cultuur niet lang staande kunnen blijven en bestaat er grote kans dat de studie Fries taal geheel zal verdwijnen.

De RUG neemt deze maatregelen omdat er te weinig studenten instromen om de studie te volgen. Dit is een direct gevolg  van een maatregel die de staatssecretaris heeft genomen. Het collegegeld voor een tweede universitaire studie is enorm verhoogd en bedraagt voor de studie Friese taal en cultuur €7500,-. Iets wat vele studenten niet kunnen betalen. Voor het verhogen van het collegegeld was de instroom goed omdat vele studenten de studie Friese taal en cultuur als tweede studie erbij volgde.  

De staatssecretaris wordt opgeroepen om het Fries in bescherming te nemen, omdat het de tweede rijkstaal is.

Meer op website van de Fryske Beweging. De petitie is hier te vinden.

Foto-cc: David Butcher

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (9)