27

Pfizer-vaccin beschermt mogelijk niet tegen het verspreiden van het virus

Het coronavaccin dat naar alle waarschijnlijkheid als eerste wordt uitgerold in Europa en de VS, dat van Pfizer, helpt mogelijk niet tegen het verspreiden van het virus. Dat heeft directeur Albert Bourla gezegd in het Amerikaanse actualiteitenprogramma Dateline. Het vaccin moet ervoor zorgen dat mensen niet meer ziek worden door het virus, maar er moet nog onderzocht worden in hoeverre corona-dragers wel besmettelijk blijven.

Afgelopen week maakte het Verenigd Koninkrijk bekend dat Britten vanaf volgende week gevaccineerd kunnen worden met het middel van Pfizer. Het is daarmee het eerste Westerse land dat met de vaccinaties van start gaat. Het Pfizer-vaccin werd daar goedgekeurd nadat uit tests bleek dat het voor 90 procent effectief is bij het voorkomen van Covid-19, de ziekte veroorzaakt door het SARS-CoV-2-virus.

Wanneer het vaccin van Pfizer in Nederland beschikbaar is, is nog de vraag. Vermoedelijk krijgt het bedrijf nog deze maand toestemming om de Europese markt te betreden. Eerder deze week kondigde minister Hugo de Jonge (Volksgezondheid) nog triomfantelijk aan dat er vanaf 4 januari gevaccineerd kan worden. Dat lijkt wat te voorbarig. Mogelijk kan begin 2021 een kleine risicogroep vast worden ingeënt, maar de GGD verwacht dat het massaal vaccineren van de bevolking op zijn vroegst in de zomer kan plaatsvinden.

Geef een reactie

Laatste reacties (27)