2

&…Pi-dag: Whizzkids worden sterren

Zwitserland verbiedt houden van Dolfijnen … Gotye gooide wereldhit bijna in de prullenbank … &…China stemt in met wet geheime gevangenissen

Meer nieuws vandaag


Wiskundigen vieren vandaag pi-dag, een feestdag gewijd aan de wiskundige constante Pi. Omdat in de Amerikaanse schrijfwijze de datum 14 maart wordt geschreven als 3/14 en de driecijferige benadering voor pi 3,14 is, wordt het feest op deze dag gevierd. In Amerika worden op deze dag ‘wiskundigen’ als helden behandeld. In de William Lowell Putnam Wiskunde wedstrijd battlen leerlingen niet met woorden, maar met sommen op hun whiteboard. 

De Zwitserse politiek wil geen dolfijn meer zien in een dolfinarium. De Zwitserse Tweede Kamer stemde dinsdag in met een verbod op het houden van dolfijnen voor amusement. Die beslissing volgt op de dood van drie dolfijnen in een Zwitsers dolfinarium. (Volkskrant)

Popzanger Gotye had bijna zijn internationale roem misgelopen. De Belgisch-Australische zanger Wouter De Backer had zijn wereldhit ‘Somebody That I Used To Know’ bijna in de prullenbak gegooid omdat hij moeite had het liedje af te maken na het eerste refrein. Het duurde een paar weken voordat hij had besloten het tweede couplet vanuit een vrouw te schrijven, vertelt hij tegen de BBC. Somebody That I Used To Know bestormde de internationale hitlijsten. In Nederland stond het liedje weken op de hoogste positie van de Single Top 100. (De Pers)

Reumapatiënten hebben er een zorg bij. Sinds reuma fysiotherapie niet meer wordt vergoed uit het basispakket kunnen acht op de tien patiënten hun therapie niet meer betalen. Dat blijkt uit onderzoek van het Reumafonds dat in januari een meldpunt opende. Bijna de helft van de 2,3 miljoen mensen in Nederland met reuma, hebben ook therapie nodig. Daarvan kunnen 900.000 hun fysiotherapie niet meer betalen. (Metro-nieuws)

Het Chinese parlement heeft een wet aangenomen voor ‘geheime’ plekken waar gevangenen kunnen worden opgesloten. In de jaarlijkse vergadering van het Volkscongres zei premier Wen Jiabao dat China zowel economische als politieke hervormingen moet doorvoeren. Onderdeel daarvan is de nieuwe wet die de Chinese politiek de macht geeft om bepaalde verdachten een halfjaar lang op geheime locaties op te sluiten buiten de gewone gevangenissen. Het wetsvoorstel werd met een grote meerderheid aangenomen. (Volkskrant)

De werkvloer vergrijst sneller onder mannen dan onder vrouwen. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) woensdag heeft gepubliceerd. Onder de werkende mannen in ons land zijn voor het eerst meer vijftigers dan dertigers. (De Limburger)

Mis niets: Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook

Geef een reactie

Laatste reacties (2)