51

Pia Dijkstra en Sabine Uitslag toch in Kamer

Record aantal vrouwen in nieuw parlement: 41,3% ... Slechts twee lager geplaatste kandidaten met voorkeurstemmen verkozen ... Rita Verdonk haalt als persoon voldoende stemmen, haar partij niet

De Kiesraad heeft bekendgemaakt welke 150 kandidaten zijn verkozen voor de Tweede Kamer. Slechts twee lager geplaatste kandidaten werden met voorkeurstemmen gekozen: Pia Dijkstra (D66) en Sabine Uitslag (CDA).

Dijkstra stond 13e op de kandidatenlijst van D66, maar haalde nipt de kiesdrempel van 15.694 stemmen. Datzelfde geldt voor Uitslag, die 31e stond op de CDA-lijst. 

In totaal haalden dertig personen voldoende stemmen om persoonlijk verkozen te worden, waaronder ook twee personen wier partij de kiesdrempel niet haalde: Rita Verdonk (TON) en Lea Manders (MenS).

De teruggetreden CDA-leider Jan Peter Balkenende is met 950.000 voorkeurstemmen de best scorende persoon die afziet van zijn zetel. Na Rutte (1,5 miljoen), Cohen (1,5 miljoen) en Wilders (1,3 miljoen) was hij de vierde persoon met de meeste stemmen.

Met een quotum van 41,3% vrouwen zet de Tweede Kamer een nieuw emancipatierecord.

Geef een reactie

Laatste reacties (51)