Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Pia Dijkstra en Sabine Uitslag toch in Kamer

  •  
15-06-2010
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
137 keer bekeken
  •  
Uitslag-Dijkstra-300px.jpg
Record aantal vrouwen in nieuw parlement: 41,3% ... Slechts twee lager geplaatste kandidaten met voorkeurstemmen verkozen ... Rita Verdonk haalt als persoon voldoende stemmen, haar partij niet
De Kiesraad heeft bekendgemaakt welke 150 kandidaten zijn verkozen voor de Tweede Kamer. Slechts twee lager geplaatste kandidaten werden met voorkeurstemmen gekozen: Pia Dijkstra (D66) en Sabine Uitslag (CDA).
Dijkstra stond 13e op de kandidatenlijst van D66, maar haalde nipt de kiesdrempel van 15.694 stemmen. Datzelfde geldt voor Uitslag, die 31e stond op de CDA-lijst. 
In totaal haalden dertig personen voldoende stemmen om persoonlijk verkozen te worden, waaronder ook twee personen wier partij de kiesdrempel niet haalde: Rita Verdonk (TON) en Lea Manders (MenS).
De teruggetreden CDA-leider Jan Peter Balkenende is met 950.000 voorkeurstemmen de best scorende persoon die afziet van zijn zetel. Na Rutte (1,5 miljoen), Cohen (1,5 miljoen) en Wilders (1,3 miljoen) was hij de vierde persoon met de meeste stemmen.
Met een quotum van 41,3% vrouwen zet de Tweede Kamer een nieuw emancipatierecord.

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.