68

Piloten RyanAir luiden noodklok: brandstofbeleid levensgevaarlijk

Lowbudget vliegmaatschappij zet personeel onder druk om zo weinig mogelijk te tanken ... Sprake van een diepgewortelde angstcultuur binnen bedrijf

Vier piloten van RyanAir zullen vanavond in KRO’s Reporter onthullen dat de lowbudget vliegmaatschappij personeel onder druk zet om zo weinig mogelijk te tanken en daardoor kosten te besparen. Volgens de medewerkers zou de veiligheid in het geding komen. De Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) eist nu een onderzoek.

Op 26 juli van dit jaar landden er in Valencia drie RyanAir toestellen met een noodoproep wegens een tekort aan brandstof. De piloten zien dat als een gevolg van het beleid. Een van de medewerkers zegt in de uitzending: “Ik hoop dat er geen crash nodig is om iedereen wakker te schudden. Er wordt druk uitgeoefend op piloten om zo min mogelijk brandstof te tanken om zo geld te besparen voor het bedrijf.”

Ook de voorzitter van de European Cockpit Association (ECA) reageert geschokt: “Het is wachten op een keer dat een vliegtuig helemaal geen brandstof meer over heeft.” Voorzitter van VNV Evert van Zwol: “Ik zou willen oproepen om daar tot op de bodem te gaan. In Nederland, maar ook op Europees terrein, om heel goed uit te gaan zoeken wat daar speelt.”

Volgens de piloten ligt het probleem dieper. De klokkenluiders spreken van een  “diepgewortelde angstcultuur” binnen het bedrijf. Vliegers zijn, zeggen ze, nauwelijks in staat zich tegen de druk verzetten: “Wanneer piloten hun zorgen uiten worden ze gestraft”, verklaren ze. Eén van de straffen die kritische piloten wordt opgelegd is overplaatsing naar een basis ver van hun woonplaats. Een voormalig gezagvoerder beschrijft de stijl van het Ryanair management als: “Een regime van onderdrukking, een dictatuur.”

NRC: Piloten klappen uit de school over veiligheid Ryanair
KRO Reporter: Mayday Mayday

Geef een reactie

Laatste reacties (68)