20

Pim Fortuyn wilde méér Europa

Uit niet eerder vertoond interview blijkt dat politicus wilde pleiten voor uitbreiding van Europa ... 'Nederlands volk moet zich uitspreken in referendum'

Pim Fortuyn was een fervente aanhanger van de Europese Unie. Als hij aan de macht zou komen, zou hij zelfs een pleidooi houden voor uitbreiding van de unie. Dat zegt hij in een niet eerder uitgezonden interview, dat vier dagen voor de moord op de politicus in mei 2002 door de NCRV werd opgenomen. Destijds besloot de omroep om het niet uit te zenden.


Fortuyn antwoordt in het gesprek letterlijk:

Als premier zal ik vurig voor uitbreiding van Europa pleiten, vooral vanwege de veiligheid en stabiliteit.

Europa was volgens hem een uniek politiek project dat door de Europese bevolking gedragen dient te worden. “Als dat niet gebeurt, zal alles uiteenvallen wat is opgebouwd.”

Wel had Fortuyn een aantal voorwaarden voor EU-uitbreiding. Zo wilde hij bijvoorbeeld dat Nederland minder contributie zou gaan betalen. Ook wilde hij dat de Nederlandse bevolking zich via een referendum zou gaan uitspreken voor of tegen uitbreiding.

Het vraaggesprek werd bij toeval in een werkkast gevonden. Met het oog op de Europese verkiezingen is besloten het interview alsnog uit te zenden. Dinsdag is het interview te zien in het KRO-NCRV-programma Altijd Wat.

Geef een reactie

Laatste reacties (20)