319

Ping-Pong: Mauro moet tóch terug

Update: [Video] Nieuwsuur onthult bandopnames: Minister Leers wil Mauro na zijn studie toch uitzetten ... Woordvoerder weerlegde eerder artikel in Trouw dat Leers Mauro weg zou willen hebben

Mauro Manuel, de asielzoeker uit Angola waarover in de Tweede Kamer en in de media veel te doen is geweest, moet, als het aan minister Gerd Leers (Asiel) ligt, dit jaar nog terug naar zijn geboorteland. Mauro kon ondanks afwijzing van zijn asielaanvraag in Nederland blijven dankzij een studievisum. Dat loopt in september af. Hierna zou hij eventueel als kennismigrant zijn verblijf kunnen verlengen. Dat gaat wat betreft de minister nu niet meer door.

Get Microsoft Silverlight
Bekijk de video in andere formaten.

Update 01.04 10:30
De Amsterdamse burgemeester Eberhard van der Laan heeft zich ook gemengd in de discussie rond Mauro. In het televisieprogramma Eva Jinek op Zondag zegt hij niet te geloven dat minister Leers liegt. “Ik ken hem een beetje en dat doet hij niet”, aldus Van der Laan die Leers op zijn blauwe ogen gelooft. Verder stelt hij: “De kwestie Mauro gaat eigenlijk om veel Mauro’s, dus over jonge kinderen die al naar school gaan en daar vriendjes maken. Nederlanders vinden het niet fijn dat zij het land worden uitgezet. Deze kwestie kun je beter niet verbinden met politiek en zeker niet met politieke partijen.”

GroenLinks-Tweede Kamerlid Tofik Dibi kondigde in Nieuwsuur aan eventueel volgende week een motie van wantrouwen in te dienen tegen de minister.

Update 22.15:

In een uitzending van Nieuwsuur zijn de ‘Leers-tapes’ onthuld. Het interview in Angola met minister Leers is op band opgenomen. Te horen is dat de minister zegt dat hij de asielzoeker Mauro Manuel na zijn opleiding toch wil uitzetten. Dagblad Trouw maakte hier zaterdag melding van. Een woordvoerder van de minister weerlegde het artikel door te stellen dat Mauro zijn opleiding in Nederland mag afmaken. Dat blijkt correct, maar na zijn opleiding moet hij van Leers dus toch het land uit.

Update 12.00:

Mauro Manuel mag toch blijven om zijn studie af te maken. Dat zegt minister Gerd Leers in een verklaring in reactie op het artikel in dagblad Trouw. 

Een woordvoerder van de minister verklaart:

Dat Mauro eerder had gejokt over zijn precieze geboortedatum, achternaam en paspoort, was al bekend en is hem voor zijn visum niet aangerekend gezien zijn leeftijd toen. De suggestie in Trouw dat minister Leers het studievisum van Mauro voortijdig zou beëindigen, is geheel onjuist. Leers heeft daarover niets gezegd in een gesprek met een freelance luchtvaartverslaggever van Trouw, afgelopen woensdag in Angola.

Eerder:

Leers was de afgelopen dagen in Luanda, Angola. Daar sprak hij met de autoriteiten over de terugkeer van Angolese asielzoekers. Wat betreft de minister mogen asielzoekers die bij hun asielaanvraag liegen, per definitie geen verblijfsvergunning krijgen:

Mauro heeft gejokt en niet zo’n beetje ook. Hij heeft in werkelijkheid een andere achternaam en ook zijn geboortedatum klopte niet. Ik verwelkom mensen die een bijdrage leveren aan onze samenleving, maar wie de boel belazert, kan niet blijven.”

Mauro heeft bij zijn asielaanvraag gelogen over zijn achternaam en zijn geboortedatum. Deze informatie was echter vorig jaar december al bekend. Minister Leers is verbaasd over de commotie rond zijn uitspraken. Zijn woordvoerder verklaart dat er niets nieuws gezegd is:

Leers heeft in Angola aan twee Nederlandse luchtvaartjournalisten die van toeten noch blazen wisten uitgelegd dat het in het asielbeleid in algemene zin zo is dat wie de boel belazert niet welkom is. In het geval van Mauro is het studievisum toch verstrekt en dat dat visum tijdelijk is staat los van het liegen. Zo’n visum is namelijk altijd tijdelijk.

GroenLinks-Tweede Kamerlid Tofik Dibi reageert geschrokken:

Als hij dit echt zo gezegd heeft, heeft Leers politiek een heel groot probleem. Dan is het vertrouwen in hem aan de orde. Leers zou gelet op alle publiciteit iets regelen voor Mauro.

Ook CDA-Kamerleden Ad Koppejan en Kathleen Ferrier gingen er van uit dat Mauro definitief in Nederland zou mogen blijven. Koppejan verklaarde destijds in Trouw:

Ik heb er alle vertrouwen in dat in de loop van de tijd andere oplossingen voor Mauro komen, zodat hij hier definitief kan blijven. Bijvoorbeeld doordat hij kennismigrant wordt, of doordat er ergens de komende jaren een structurele regeling komt voor gevallen als Mauro, zoals het CDA-congres ons en de minister heeft opgedragen.

Trouw: Leers is van plan Mauro terug te sturen

cc-foto: Maurits Burgers

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (319)