29

Pinokkio Romney bang voor schimmig verleden

VS presidentskandidaat is niet alleen een recidive jokkebrok en flip flopper, maar ook een man die iets te verbergen heeft

Mitt Romney heeft nog meer moeite met de waarheid dan we al dachten. De presidentskandidaat moet zich nu verdedigen over zijn betrokkenheid als CEO van Bain Capital. Romney verliet deze functie om in 2002 de Olympische Spelen in Salt Lake City te redden. Volgens documenten in handen van The Boston Globe bleek Romney ook de drie jaar daarna de CEO, de voorzitter van de raad van bestuur en de enige aandeelhouder van Bain Capital. Media dwingen Romney nu inzage te geven in zijn belastingaangifte, maar de Republikein weigert.

Romney zou in 2001 en 2002 een salaris van ten minste honderdduizend dollar hebben gekregen voor, naar alle waarschijnlijkheid, werkzaamheden die hij niet deed. De documenten, ingeleverd bij de beurswaakhond van Amerika, de Securities and Exchange Commission (SEC), bewijzen dat Romney heeft gelogen. Toen hij zich kandidaat stelde voor het presidentschap verklaarde hij dat hij sinds 11 februari 1999 op geen enkele manier meer betrokken was bij Bain Capital.

De verklaringen van Romney en de gelekte documenten zijn niet met elkaar te rijmen. In een reeks televisie interviews legde de Republikein verklaringen af, waaronder deze:   

Ik was de eigenaar van een entiteit die een management entiteit was. Die entiteit, daar was ik de eigenaar van tot de tijd dat de pensioenregeling werd vastgesteld. Maar ik had op geen enkele manier de verantwoordelijkheid voor het management of eigenaarschap – management, beter gezegd, van Bain Capital.

Romney beweert een manager te zijn geweest zonder enige verantwoordelijkheid voor het management of eigenaarschap. Een vreemde conclusie. Glenn Kessler, fact checker van de The Washington Post oordeelt dat Romney onvoldoende bewijzen heeft aangeleverd voor zijn verklaring uit 2011 waarin hij beweert ‘geen enkele rol’ te hebben gehad bij Bain.

De Republikein die constant liegt en van mening verandert moet met de billen bloot, maar hij durft niet. Journalisten vroegen hem zijn belastingaangiften openbaar te maken. Geen sprake van, aldus Romney. Op deze verklaring kwamen zelfs vernietigende reacties vanuit Republikeinse hoek. Binnen de eigen kliek vond men dat Romney zich arrogant gedroeg. Hij zou een voorbeeld moeten nemen aan zijn vader George die in 1969 als presidentskandidaat zijn aangiften over twaalf jaar vrij gaf.

Het gelieg en gedraai van Romney lijkt hem de das om te doen. Door geen openheid te geven van zijn financiën roept zakenman Romney allerlei speculaties op van het niet belasting betalen tot het plegen van valsheid in geschrifte. Daarmee heeft Romney nu niet alleen de reputatie van pinokkio, en flip flopper, maar ook van een bange zakenman die iets te verbergen heeft. Een reputatie die in tijden van financiële crisis geen schoonheidsprijs verdient. Ook niet bij de Republikeinen.  

Lees het profiel over Mitt Romney in Vrij Nederland: Pinokkio Romney

cc-foto: Donkey Hotey

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (29)