Laatste update 21:35
28

Pirelli-kalender surft door op feministische golf: naakt ontbreekt wederom

De Pirelli-kalender, toch wel een begrip sinds 1964, gooide het vorig jaar over een andere boeg door de pagina’s niet te vullen met halfnaakte modellen, maar met bekende sterke vrouwen. Wereldberoemd fotograaf Annie Leibovitz fotografeerde vrouwen als Serena Williams, schrijfster Fran Leibowitz, muzikante Patti Smith en kunstenares Yoko Ono. Alleen comédienne Amy Schumer ging voor de kalender nog uit de kleren. Dit jaar zet de kalender de trend door met louter aangekleed vrouwelijk schoon.

De Duitse fotograaf Peter Lindbergh koos er dit jaar voor om geen naakte topmodellen te fotograferen, maar bekende actrices van alle leeftijden. En ook dit jaar houden die vrouwen hun kleding aan. Onder hen zijn onder meer Nicole Kidman, Kate Winslet, Uma Thurman, Penelope Cruz en Helen Mirren. Lindbergh gaat bovendien nog verder dan Leibovitz vorig jaar: de vrouwen dragen weinig make-up en aan de foto’s kwam nadrukkelijk geen photoshop te pas.

Volgens Lindbergh zou hij de ziel van de vrouwen bloot willen leggen en ze ‘naakt terwijl ze volledig aangekleed zijn’ wilde weergeven. Zijn kalender is een roep om hedendaagse schoonheid in de terreur van perfectie en jeugdigheid, met als doel echte vrouwen te tonen, aldus Lindbergh. “Als een kunstenaar voel ik de verantwoordelijkheid voor het bevrijden van vrouwen van het idee van eeuwige jeugd en perfectie.”

Jennifer Zimmerman van het reclamebureau dat de kalender verzorgt zei vorig jaar al dat de koers van de kalender ook te maken heeft met ‘een macro-trend’. Ofwel de opkomst van de ‘sherry’ – de vrouwelijke held. Zimmerman:

De eerste geloofwaardige vrouwelijke presidentskandidaat, alle krachtige vrouwelijke personages in televisieseries. Het is onmogelijk om de empowerment van vrouwen te negeren. Trouwens, wie gebruikt er nou nog een kalender? Dit staat voor zoveel meer.

Geef een reactie

Laatste reacties (28)