Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Placebo-effect nog sterker dan gedacht

  •  
10-01-2014
  •  
leestijd 1 minuten
  •  
Flickr_Pillen_Grumpy-Puddin_300
Onderzoeker pleiten voor inzet placebo-effect bij pijnbestrijding
Het placebo-effect is nog groter dan tot nog toe gedacht. De werking van pillen tegen migraine blijkt hier voor de helft gebaseerd. De verwachting van de patiënt speelt dus net zo’n grote rol als de chemische stoffen, schrijft de Volkskrant vrijdag naar aanleiding van nieuwe onderzoeksresultaten.
Als patiënten een positieve boodschap meekrijgen, werkt het medicijn twee keer zo goed tegen de pijnklachten als wanneer patiënten denken dat zij een neppil gebruiken. Dat schreven Amerikaanse onderzoekers donderdag in het vakblad Science Translational Medicine. Deze ontdekking kan volgens de onderzoekers grote invloed hebben bij pijnbestrijding. Het placebo-effect zou positief ingezet kunnen worden door mensen meer vertrouwen in hun medicatie te geven.
Hoogleraar gezondheidspsychologie Jozien Bensing van de Universiteit Utrecht juicht is blij met deze conclusie. Zij pleit er al jaren voor dat het placebo-effect een grotere rol moet gaan spelen in de gezondheidszorg.
Foto-cc: Grumpy-Puddin

Meer over:

leven, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.