49

‘Plagiaat’-rel rond uitreiking journalistenprijs

Oorlogsverslaggever Arnold Karskens beschuldigt Tegel-winnares Natalie Righton van plagiaat 

De uitreiking van De Tegel, een vakprijs voor journalistieke producties, is maandagavond verstoord door oorlogsverslaggever Arnold Karskens. Hij beschuldigde vanuit het publiek Volkskrantverslaggeefster Natalie Righton van plagiaat, zo schrijft het AD. Righton won de prijs in de categorie onderzoeksjournalistiek. Volgens Karskens met een verhaal dat wel erg veel overeenkomsten vertoonde met een artikel van zijn hand.

Volgens Karskens lijkt het verhaal van Righton over de kosten van het opleiden van Afghaanse politieagenten door Nederlandse trainers te veel op een verhaal dat hij maanden eerder schreef, aldus het AD. De kop boven het verhaal in de Volkskrant, in november vorig jaar, was ‘Kunduz: half miljoen per agent’. Karskens schreef in januari, maanden eerder, een soortgelijk verhaal. ‘Ik had exact dezelfde berekening gemaakt, onder exact dezelfde kop’, aldus de journalist.

Righton zelf noemde de aantijging “grote onzin”. “Hij heeft zelf een column geschreven met een schatting van de kosten, nattevingerwerk. Wij hebben de reële kosten berekend. Hoe durft ie, terwijl mijn familie in de zaal zit.”

Hoofdredacteur Philippe Remarque van de Volkskrant vond de actie van Karskens “enorm kinderachtig”. “Alleen maar omdat hij ook een verhaal heeft gemaakt dat van dezelfde vraagstelling uitgaat. Dat verhaal is destijds helemaal doodgevallen, hij had het niet zo handig opgeschreven. Wij hebben het beter gedaan. We waren ons ook bewust van het stuk van Karskens. Het idee was niet nieuw, maar dat hoeft ook niet.”

Karskens verzond in november al een tweet over de kwestie. “Het is moreel totaal verwerpelijk om dat ook nog in te zenden. Het is ook een afgang van de jury, om het niet te checken. Zij moet de prijs teruggeven en de jury moet excuses maken.”

Op Twitter lopen de reacties dinsdag uiteen. Aan de ene kant wordt Karskens’ geroep bij de uitreiking ongepast gevonden. Aan de andere kant vinden mensen dat hij ook wel een punt heeft. Oordeel zelf, hier beide verhalen, dat van Karskens en dat van Righton

Frits van Exter, voorzitter van de vakjury Nieuwsjournalistiek en hoofdredacteur van Vrij Nederland wijst Karksens via Twitter nog wel terecht: 

Righton is niet bekroond voor gewraakt nieuwsbericht @arnoldkarskens maar voor reeks, vooral over realisme van ‘politiemissie’. #detegel

AD: Journalist Karskens verstoort uitreiking journalistenprijzen

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (49)