23

Plan: Grieken redden zelf Griekenland

Zakenman komt met plan om Griekse burgers staatsschuld over te laten nemen

Volgens ondernemer Peter Nomikos, telg uit een puissant rijke redersfamilie, kan zijn land uit de problemen geraken voor zo’n 3000 euro per inwoner. Dat is dan ook zijn idee: dat alle Grieken staatsschuld opkopen en het land zo verlost raakt van de moordende schuldenlast.


De hele Griekse staatsschuld bedraagt weliswaar zo’n 25.000 euro per inwoner maar omdat de situatie zo penibel is, kunnen de leningen meestal voor veel lagere bedragen overgenomen worden van schuldeisers die er vanaf willen. Volgens Nomikos kan dat nu al voor zo’n 3000 euro per persoon, legt hij uit aan Der Spiegel (engelstalig). Maar er is wel een probleem. Als het lukt de schulden te verminderen, stijgen de prijzen voor het overnemen weer. Hoe die catch-22 situatie opgelost moet worden weet Nomikos ook niet precies.

Ondertussen heeft de ondernemer nog een ander plan gelanceerd. Bedrijven stellen een deel van hun opbrengst ter beschikking aan het aflossen van schulden. Met dat doel is hij eens speciale actie gestart waarbij deelnemende producten van een logo worden voorzien. Wie ze koopt, helpt mee aan het bestrijden van de crisis. (Zie de clip) Een van de eerste deelnemers is een biermerk. Als dat maar goed gaat.

Is het een hoed idee om dergelijke producten in Nederland te gaan verkopen en zo de Grieken te helpen. Of is het drinken van Grieks bier een te groot offer? Reageer!

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (23)