93

Plannen Nederlandse kerncentrale niet uitgesteld

VVD, CDA en PVV zien na Japanse ramp geen reden voor uitstel

Na de problemen met de Japanse kerncentrales ziet het kabinet en gedoogpartner PVV geen reden om de plannen voor een nieuwe Nederlandse kerncentrale op te schorten. Dit in tegenstelling tot andere landen, waaronder Duitsland, dat een groot aantal oude kerncentrales voorlopig heeft gesloten.

GroenLinks wil dat de voorbereidingen voor een nieuwe kerncentrale worden opgeschort. CDA-Kamerlid Ad Koppejan vindt de reactie van GroenLinks een beetje overdreven.

“Laten we nou niet bij het eerste het beste incident de koers omgooien. Ik deel de bezorgdheid rondom kernenergie en ik ben zelf ook geschrokken van wat in Japan gebeurt, dus het is belangrijk dat we de risico’s minimaliseren. Een debat daarbij met minister Verhagen van economische zaken over de randvoorwaarden van nieuwe centrales is goed, maar laten we ons wel bij de feiten houden; Nederland ligt niet op een breukvlak zoals Japan.”

CDA en VVD zijn vastberaden door te gaan met plannen. VVD-Kamerlid René Leegte zegt in een reactie van de afhankelijkheid van olie uit landen als Tunesië en Libië af te willen. Daar voor in de plaats moet de ‘schone energievorm als kernenergie’ in de plaats komen.

Trouw: ‘Plannen kerncentrale voortzetten’

cc-foto: RNW

Geef een reactie

Laatste reacties (93)