Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Plasterk negeerde advies om Stolte op Bonaire te vervangen

  •  
31-08-2013
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
67 keer bekeken
  •  
Plasterk300.jpg
Minister kreeg het advies na verkenning van bestuurlijke crisis maar besloot niet te handelen
Minister Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) heeft Ronald Bandell, oud-burgemeester van Dordrecht, de opdracht gegeven om de bestuurlijke crisis op Bonaire te onderzoeken. Na terugkomst concludeerde Bandell: Wilbert Stolte moet vervangen worden. Ondanks dit advies besloot minister Plasterk niets te doen. Dat schrijft NRC Handelsblad. Stolte kwam afgelopen week in opspraak nadat is gebleken dat hij een zooitje gemaakt heeft van de subsidieboekhouding op de Antillen.
Na vragen van NRC Handelsblad aan Binnenlandse Zaken meldde Plasterk deze week aan de Tweede Kamer dat hij de Rijksvertegenwoordiger heeft “ontboden”. Hij moest zich gisteren melden voor “nader overleg” over de “bestuurlijke ontwikkelingen”. Over de inhoud van het gesprek zijn geen mededelingen gedaan.”
Stolte heeft mogelijk nauwe banden met politici die ervan worden verdacht corrupt te zijn. De bestuurlijke crisis in de bijzondere gemeente van Nederland ontstond bovendien na de aanstelling van Stolte in mei 2011. De CDA’er wordt alleen nog gesteund door de regerende christen-democratische Union Pariotiko Boneriano (UPB). ‘Hij leeft in onmin met een deel van de eilandsraad, de gezaghebber, uitgezonden Nederlandse ambtenaren en het Openbaar Ministerie’, schrijft NRC. Onderzoek van die krant wijst bovendien uit dat Stolte zich als Rijksvertegenwoordiger heeft geprobeerd te bemoeien met strafrechtelijke onderzoeken tegen UPB-bestuurders. In één geval vroeg hij zelfs procureur-generaal Dich Piar om een strafzaak tegen UPB-gedeputeerde Burney El Hage te laten vallen.
stolte300.jpg
cc-foto: Roel Wijnants

Meer over:

politiek, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.