96

Plasterk pleit voor invoering kleurenpiet

Update: geen kleurenpieten na doodsbedreiging ... Minister keert zich af van lijn Rutte: 'Toon begrip voor ongemak' ... Onderzoek: Zwarte Piet is van oorsprong een kindslaaf

Minister Ronald Plasterk (PvdA) van Binnenlandse Zaken pleit er voor dat Sinterklaas naast zijn standaard zwarte knechten ook enige hulpjes krijgt die met een andere kleur geschminkt zijn. Zo moet duidelijk worden dat er begrip getoond wordt voor ‘het ongemak’ dat een deel van de Nederlanders voelt rond de Piet-figuur.


Updates onderaan

Plasterk maakte zijn standpunt bekend bij Pauw & Witteman. Hij voelt veel voor het idee van de Amsterdamse Sintorganisator ds Henk Leegte om geleidelijk aan andersgekleurde Pieten in te voeren om zo de slavernijsmet van het kinderfeest af te halen.

De minister vertelde dat hij contact heeft gezocht met Curaçao en vernam dat ook daar de laatste jaren sprake is van “een zeker ongemak. Want dat verhaal van hij is zwart van het roet en dat heeft niks met ras te maken dat is ook niet helemaal waar.”

Op de vraag wat hij vindt dat er moet gebeuren antwoordde de minister:

Ik vind zeker dat het feest, een van de meest dierbare feesten, moet blijven, inclusief Zwarte Piet. Maar stel nou dat ze hier in Amsterdam zouden zeggen ‘we hebben de bezwaren gehoord en tussen de Zwarte Pieten lopen ook een paar andere kleuren rond’ dan zou het feest daar niet minder van worden. Ik vind het als vorm van beleefdheid, want we mogen het houden zoals het is maar we laten daarmee wel blijken ‘nou u heeft daar kennelijk een ongemak mee en het is een feest voor ons allemaal dus’…

De regering heeft volgens Plasterk nog geen standpunt ingenomen over het conflict dat ook internationaal steeds meer aandacht krijgt. Vrijdag verklaarde premier Rutte over de kwestie dat hij er niets aan kan veranderen dat Zwarte Piet zwart is. Het is hoogst ongebruikelijk dat kabinetsleden tegenstrijdige standpunten innemen in kwesties.

De Volkskrant schrijft dat er geen twijfel is dat de figuur Zwarte Piet is gemodelleerd naar kindslaven. Op oude schilderijen en prenten zijn jonge zwarte kinderen te zien die net zo zijn uitgedost als Zwarte Piet en als indertijd hulpje dienen. In vroeger tijden hadden rijke blanken zo’n kindslaaf als luxe in huis.

De PvdA verklaarde dinsdag nog Zwarte Piet geen zaak van de politiek te vinden. Met de uitspraken van Plasterk lijkt dat standpunt inmiddels achterhaald.

Update 11:00:

Op Facebook is dinsdagmiddag een ‘Pietitie‘ gelanceerd om het Sinterklaasfeest in zijn huidige vorm te behouden. De ‘Pietitie’ werd in nog geen dag een half miljoen keer geliked. De oprichters van de Facebookpagina, de reclamemakers Bas Vreugde en Kevin van Boeckholtz, zeggen dat ze zo veel mogelijk likes willen halen ‘voor ze te laat zijn’. Op Facebook schrijven ze:

Ons feest afschaffen? Ze zijn niet wijs. Hoe moeten we dat uitleggen aan onze kinderen?”.

Update 17.00 uur:
Er doen toch geen gekleurde pieten mee aan het Sinterklaasfeest voor minima in Hoogezand-Sappemeer. De organisatie zegt met de dood te zijn bedreigd. Daarnaast werden leden uitgescholden voor NSB’er en SS’er. Dat schrijft de NOS.

De Stichting Minimaclub Provincie Groningen wilde op een ludieke manier aandacht besteden aan de discussie over de kleur van Zwarte Piet, vicevoorzitter Lutterop:

Van de twintig pieten wilden wij er vijf een kleur geven, maar daar zien we nu vanaf.

De Stichting Minimaclub Provincie Groningen is erg geschrokken van de negatieve reacties en de aandacht in de media. Lutterop:

Er werd gesproken over Regenboogpieten en toen kreeg ik weer een mail, dat de regenboog het teken is van de homobeweging, daarom wilde we vijf pieten in één kleur schminken.”

Na alle ophef worden de pieten op 1 december gitzwart gemaakt.

Geef een reactie

Laatste reacties (96)