13

Plasterk: volgende keer samen stemmen op zondag

Minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken: 'Als je echt Europees wilt stemmen, doe het dan op dezelfde dag'

Hoewel minister Plasterk zelf heeft voorgesteld om de stembusgang voor de Europese Verkiezingen op donderdag te plannen, ziet hij grote voordelen voor een algemene Europese stemmingsronde op zondag. “Als je echt Europees wilt stemmen, doe het dan op dezelfde dag”, zei minister Plasterk van Binnenlandse Zaken vanochtend in het NOS Radio 1 Journaal.

De minister gaf aan niet tevreden te zijn met het lage opkomstpercentage en reageerde op onderzoeksuitslagen waaruit blijkt dat stemmen op dezelfde verkiezingsdag in Europees verband de opkomst aanzienlijk zou verhogen:

Er was nu geen Europese verkiezingskoorts want in al die andere landen hebben ze nog niet gestemd. Op zondag zie je de beelden van een stemmende Angela Merkel bijvoorbeeld. Tot dusver willen bijna alle landen op zondag stemmen.

Nederland mag het dan wel op donderdag doen, maar mag de uitkomst niet bekendmaken. Je zou dus kunnen denken om bij de volgende gelegenheid, over vijf jaar, toch mee te doen met de rest van Europa en het op zondag te doen. Ik wil wel eens informeren wat de partijen daar van vinden. Dat hoeft nu niet besloten te worden. Maar ik zal er eens over gaan nadenken.

Toch ziet hij ook haken en ogen aan een algemene verkiezingsdatum op zondag:

Je moet dan wel een goede oplossing vinden waardoor mensen die op zondag de zondagsrust willen hanteren bijvoorbeeld eerder kunnen stemmen. Er zit ook een kostenplaatje aan. Je gaat stembureaus opengooien op dagen dat scholen bijvoorbeeld dicht zijn. Dan moet je op een andere manier ruimte krijgen.

Wat betreft de uitslagen van de exitpolls is de PvdA-minister zeer nuchter:

Het lijkt erop dat we de nul hebben gehouden, zullen we maar zeggen. Maar dat is dus niet een goede uitslag. We moeten ook nog afwachten wat de effectieve zeteluitslag wordt, of die drie zetels behouden blijven. Sowieso moeten we weer terug aan het werk: zorgen dat er banen komen en dat het goed gaat met de economie.

cc-foto: Roel Wijnants

Geef een reactie

Laatste reacties (13)