31

Plasterk: Wachtgeld politici hoeft niet ingeperkt

Minister houdt pleidooi voor politiek als 'eerzaam beroep'

Het is niet nodig om het salaris en arbeidsvoorwaarden voor politici te beperken. ‘Wachtgeld voor politieke ambtsdragers is impopulair, ik weet het, maar toch vind ik het niet goed daar elke keer verder op te beknibbelen.’ Dat zegt minister Ronald Plasterk (Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties) woensdag in de Volkskrant. De Tweede Kamer behandelt woensdag en donderdag Plasterks begroting.

Het wachtgeld staat telkens ter discussie wanneer politici in opspraak komen en hun functie (moeten) neerleggen. In de Volkskrant houdt de PvdA-bewindsman een pleidooi voor de politiek als “eerzaam beroep”. Plasterk:

Politici hebben geen ontslagbescherming, dat hoort bij de aard van de functie. Want als ze het ergens mee oneens zijn, wil je niet dat ze aan het pluche blijven plakken omdat ze anders hun hypotheek niet meer kunnen betalen. Nee, je wilt dat ze consequenties trekken. Maar dat moet dan natuurlijk wel kunnen.

De minister vindt wel dat politieke partijen politici te snel laten doorstromen:

Als je een tweede periode in de Tweede Kamer zit, ben je al een ouwe bok. Ik heb er zelf drie jaar gezeten, het is echt een vak. Het duurt een paar jaar voordat je dat hebt geleerd. Ik denk dat men zuiniger moet zijn op goed ingewerkte mensen.

Volkskrant: Plasterk niet beknibbelen op wachtgeld politici

Foto-cc: PvdA

Geef een reactie

Laatste reacties (31)