10

‘Plofkipproducenten kapen bofkip’

Term bedacht door Vegetarische Slager duikt opeens op in campagnes van pluimveehouders

De pluimveesector probeert aan de haal te gaan met de term ‘bofkip’ die bedacht is door nota bene De Vegetarische Slager. De producent van vleesvervangers gebruikt de term voor zijn vegetarische kip. De Nederlandse Vereniging voor Pluimveehouders kondigde vrijdag aan de term bofkip te gaan gebruiken in een campagne tegen de bekende plofkip. Maar De Vegetarische Slager wil daar een stokje voor steken. Hij ziet de bofkip als zijn intellectuele eigendom.

De Vegetarische Slager heeft de Nederlandse Vakbond Pluimveehouders per aangetekende brief verzocht de term “bofkip” niet langer te gebruiken. “Het zou voor de consument verwarrend kunnen zijn eerst kennis te hebben genomen van de bofkip van de Vegetarische Slager (een 100% plantaardig product dat smaakt en oogt als kip), om die term nu terug te zien in een campagne van plofkipproducenten”, aldus de producent in een persbericht.

De Vegetarische Slager gebruikt de term ‘bofkip’ sinds juni vorig jaar. De bofkip van de Vegetarische Slager kreeg aandacht van media wereldwijd, zoals The New York Times en The Independent. In Nederland wijden NRC, Volkskrant en Trouw artikelen aan het product. “Nu probeert de kippensector met de term ‘bofkip’ aan de haal te gaan om de aandacht van plofkippen af te leiden”, zegt De Vegetarische Slager. 

De Volkskrant schrijft dat de pluimveehouders niet onder de indruk van de oproep van De Vegetarische Slager. “Volgens mij is de naam bofkip niet vastgelegd. En je hoeft geen intellectueel te zijn om te weten dat kip en vegetarisch niet samengaan. Een vegetarische kip bestaat niet”, aldus NVP-voorzitter Gert-Jan Oplaat. Hij zegt dat de Vegetarische Slager onterecht gebruikmaakt van de goede naam van kippenvlees. De vakbond gaat dan ook gewoon door met haar bofkipcampagne.

Volkskrant: Kippenboer mag term ‘bofkip’ niet gebruiken

Foto-cc: Compassion in World Farming Nederland

Geef een reactie

Laatste reacties (10)