29

Ploumen: wat nou geen resultaten? Hier heb je dozen vol!

Minister van Ontwikkelingssamenwerking bestrijdt beeld dat effect van hulp niet meetbaar is met dozen vol onderzoeksresultaten

Minister Lilianne Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking heeft met een ludieke en lichtelijk sarcastisch actie weerwoordt gegeven aan het rapport van het Bureau Onderzoek en Rijksuitgaven (BOR), dat zeer kritisch is over de meetbare resultaten van haar beleid. Volgens het rapport ‘ligt sterk de nadruk op de omvang en verdeling van geldstromen, niet op te leveren prestatie en te bereiken effecten’, daardoor zou de Kamer nauwelijks kunnen beoordelen of ‘doelen zijn gerealiseerd en veronderstelde effecten zijn bereikt’. Om te laten zien dat de Kamer wel degelijk beschikt over dergelijke informatie nam zij maandagavond twee dozen met reeds verzonden resultatenrapportages en evaluaties mee naar de Tweede Kamer over het effect van de 4,1 miljard euro die Nederland jaarlijks uitgeeft aan ontwikkelingshulp.

Ploumen zei vandaag tijdens de begrotingsbehandeling van de Tweede Kamercommissie voor Ontwikkelingssamenwerking:

Ik ben graag bereid om te kijken hoe begroting inzichtelijker gemaakt kan worden, maar de Kamer heeft alle informatie al.

Het ministerie heeft begin deze maand nog een ‘Resultatenbrief’ naar de Kamer gestuurd waarin gedetailleerd staat wat er is bereikt. Zo zou in 2014 met Nederlands ontwikkelingsgeld de voedingssituatie voor bijna 8 miljoen mensen verbeterd zijn. Minister Ploumen zei verder niet vooruit te kunnen lopen op een rapport dat nog niet is gepubliceerd, maar benadrukte wel dat haar begroting al jaren wordt beoordeeld door de Rekenkamer en de Inspectie Ontwikkelingssamenwerking Beleidsevaluatie. Een woordvoerder van het ministerie voegde daaraan toe: 

Verreweg de meeste van onze inspanningen worden door beide positief beoordeeld, zowel beleidsmatig als financieel. Een rapport dat hier diametraal tegenover staat zou ons zeer verbazen.” 

Ook het Aids Fonds en STOP AIDS NOW! kunnen zich niet vinden in de conclusies van het BOR-rapport. Ton Coenen, directeur Aids Fonds:

Nederland draagt bij aan de wereldwijde aidsbestrijding via het Global Fund to Fight AIDS, Tuberculosis and Malaria (GFATM) en UNAIDS. Beide internationale organisaties hebben zelf duidelijke streefwaarden om de ontwikkelingen van hun werk in kaart te brengen en verantwoorden hierover uitvoerig. Volgens een recente evaluatie, uitgevoerd door het Ministerie van Buitenlandse Zaken, scoorde het Global Fund het hoogst van alle organisaties in effectiviteit en resultaatgerichtheid. Ook UNAIDS scoorde effectief in deze evaluatie. Een bewijs dat de Nederlandse bijdrage aan de aidsbestrijding wel degelijk zinvol is.

Cc-foto: Ministerie van Buitenlandse Zaken
Volkskrant: Ploumen toont dozen vol onderzoek over effect ontwikkelingshulp

Geef een reactie

Laatste reacties (29)