74

Poetin dreigt VS met ‘pijnlijke stappen’ na nieuwe sancties

VS en EU kondigen nieuwe sancties aan ... VS richten zich op Russische economie

De Verenigde Staten hebben woensdag nieuwe maatregelen aangekondigd tegen Rusland. Met de sancties hopen ze Rusland te dwingen om de opstand in oost-Oekraïne te beëindigen. Tijdens een persconferentie in Brazilië reageerde de Russische president Poetin op de nieuwe maatregelen door te stellen dat deze een boemerangeffect zullen hebben voor de Verenigde Staten. Ook de EU kondigde woensdag nieuwe maatregelen aan, maar deze gaan minder ver dan die van de VS.

Amerika probeert met de nieuwe sancties direct een aantal grote Russische banken en bedrijven als Gazprom en het oliebedrijf Rosneft te raken. De maatregelen moeten direct de economie treffen. Ook komen er maatregelen tegen nieuwe personen, waaronder de vice-voorzitter van het parlement, de minister voor de Krim, een commandant van de Russische geheime dienst en een leider van de Oekraïense separatisten. Wat die maatregelen verder precies inhouden, is niet bekend gemaakt, maar bij eerdere sancties werden buitenlandse tegoeden bevroren en werd personen een reisverbod opgelegd.

De baas van Rosneft, Igor Setsjin, is zeer ontdaan over de sancties. Volgens hem zijn deze onterecht, illegaal en nadelig voor Amerikaanse aandeelhouders. Volgens hem probeert de VS ook het binnenlandse beleid van Rusland te beïnvloeden. Bovendien zou Rosneft niets met de crisissituatie in Oekraïne te doen hebben.

Europa gaat onder meer geen Europese leningen meer verstrekken aan Russische projecten. Alle projecten van de Europese Investeringsbank en de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling worden stopgezet. Ook wordt een lijst opgezet van Russische bedrijven en personen die de Oekraïense soevereiniteit ondermijnen. Die lijst moet uiterlijk eind juli af zijn.

Poetin dreigt nu in klare taal dat de sancties niet zonder gevolgen zullen zijn. Tijdens de persconferentie sprak hij:

“Sancties hebben een boemerangeffect en zullen zonder twijfel de relaties tussen de VS en Rusland op een dood spoor brengen. Ze zullen ernstige schade veroorzaken.

De Russische onderminister Sergej Rjabkov zegt aan maatregelen te werken die voor Washington ‘pijnlijk en serieus’ zullen zijn. Ook zegt hij dat de reactie van Rusland niet zal bestaan uit gelijkwaardige tegensancties:

We kijken niet naar de effecten op de korte termijn. Wij laten ons niet meeslepen in de provocaties van de Verenigde Staten en zullen kalm reageren.

Over eventuele tegensancties voor de EU is niet gesproken.

NRC: Poetin veroordeelt nieuwe sancties, overweegt ‘pijnlijke stappen’

Volkskrant: Rusland veroordeelt ‘kwaadaardige acties’ VS

cc-foto: World Economic Forum

Geef een reactie

Laatste reacties (74)