42

‘Poetin en Assad bombarderen doelbewust ziekenhuizen’

Syrische ziekenhuizen worden met opzet aangevallen door Russische militairen en de regeringstroepen van president Assad. Dat zegt Amnesty International. Volgens Amnesty zijn er de afgelopen maanden 27 ziekenhuizen en medische posten gebombardeerd.

De aanvallen zijn een flagrante schending van internationale mensenrechtenverdragen. Maar wat erger is: het vernietigen van ziekenhuizen lijkt wel onderdeel van de militaire strategie geworden.

Dat zegt Tirana Hassan namens Amnesty International. De mensenrechtenorganisatie onderzocht zes aanvallen op ziekenhuizen in de provincie Aleppo. Daarbij kwamen drie burgers om het leven en raakten nog eens 44 mensen gewond. Uit het onderzoek blijkt dat er op het moment van de aanvallen geen militairen, checkpoints of legervoertuigen in de buurt waren.

Amnesty heeft wel een vermoeden waarom Poetin en Assad het op de ziekenhuizen gemunt hebben. Door de medische hulp en andere infrastructuur uit de regio weg te vagen, hopen de militairen burgers uit het gebied te verjagen. Op die manier wordt de weg vrijgemaakt voor een invasie van grondtroepen.

Ruud Bosgraaf van de Nederlandse tak van Amnesty ziet het met lede ogen aan:

We zijn wel heel erg diep gezonken als moedwillig ziekenhuizen worden gebombardeerd. Er is inmiddels sprake van een soort trend, we zagen dit ook in Jemen en Afghanistan. We hebben een dieptepunt bereikt: dit moet stoppen.

Uit cijfers van actiegroep Artsen voor Mensenrechten blijkt dat sinds het begin van de oorlog in Syrië er zeker 346 aanvallen op ziekenhuizen zijn geweest. Die aanvallen hebben aan meer dan 700 mensen het leven gekost. Het merendeel van de aanvallen zijn uitgevoerd door de troepen van Assad en diens bondgenoten.

Bron: NOS
cc-foto

Geef een reactie

Laatste reacties (42)