72

Poetin niet onder de indruk van Rutte

Russische president noemt VN-tribunaal contraproductief ... Wat hem betreft komt het er niet ... Nabestaanden klagen rebellenleider aan

Nabestaanden van 18 slachtoffers van vlucht MH17 klagen officieel de pro-Russische separatistenleider Igor Strelkov aan voor het neerschieten van het vliegtuig. Dat meldt de Britse krant The Telegraph. De eis: 900 miljoen dollar. De nabestaanden van Nederlandse slachtoffers wachten nog tot het onderzoek van de Onderzoeksraad voor de Veiligheid is afgerond.

In de aanklacht valt onder meer te lezen dat Strelkov opdracht heeft gegeven tot het neerhalen van MH17, met goedkeuring van het Kremlin. De aanklagers baseren zich onder meer op een bericht op Russische sociale media van Strelkov’s rebellengroep, waarin zij de verantwoordelijkheid voor het neerhalen van een Oekraïens vrachtvliegtuig claimde. Dat bericht werd na korte tijd verwijderd. Het zou kunnen dat de rebellengroep MH17 aan heeft gezien voor de vrachtvlucht. De aanklacht is bij de rechtbank in Chicago ingediend. De nabestaanden maken daar gebruik van de wet die slachtoffers van marteling beschermt. “Via die wet kunnen buitenlanders worden vervolgd in de Verenigde Staten”, schrijft de Volkskrant.

Donderdag sprak minister-president Mark Rutte met de Russische president Vladimir Poetin over de oprichting van een VN-tribunaal om de verdachten van het neerhalen van vlucht MH17 te kunnen berechten. Poetin weigert hier echter aan toe te geven. In het gesprek zegt hij het tribunaal ‘voorbarig’ en ‘contraproductief’ te vinden. Eerder had Rusland bij monde van de Russische onderminister van Buitenlandse Zaken, Gennadi Gatilov, al gezegd dat een tribunaal voor Moskou ‘onacceptabel’ is.

De advocaat van de nabestaanden die Strelkov hebben aangeklaagd geeft toe dat de aanklacht bedoeld is om Rusland onder druk te zetten mee te werken aan de komst van een VN-tribunaal.

cc-foto: Minister-president

Geef een reactie

Laatste reacties (72)