94

Poetin pal achter Assad

Russische president blijft trouw aan zijn Syrische ambtsgenoot

Rusland zal niet toestaan dat de regering van de Syrische president Bashar Assad valt. Dat heeft president Vladimir Poetin gezegd nadat hij hiernaar werd gevraagd in een Amerikaans televisie-interview.

Dat schrijft dagblad Trouw vrijdag. Het interview met de Amerikaanse televisiezender CBS wordt zondag in de Verenigde Staten uitgezonden. Volgens Poetin zal iedere poging Assad uit het zadel te werpen een situatie creëren ‘die je nu in de andere landen van de regio kunt zien waar alle staatsindelingen uiteen zijn gevallen.’ 

Rusland is van oudsher een trouwe bondgenoot van Syrië en is altijd achter Assad blijven staan. Onlangs heeft Rusland zijn militaire aanwezigheid in het land flink versterkt met onder andere gevechtsvliegtuigen, tanks, helikopters en luchtafweergeschut. 

De Amerikaanse minister van Defensie, Ash Carter, heeft gezegd in gesprek te willen met de Russen over hun militaire bedoelingen in Syrië. Hij heeft daarbij gewaarschuwd dat Rusland alleen maar olie op het vuur zal gooien, als zij terreurorganisatie Islamitische Staat willen bestrijden, zonder tegelijkertijd te zoeken naar een politieke oplossing voor de situatie in het totaal verscheurde land. 

Volgens Poetin is er op dit moment echter maar één oplossing voor de crisis, namelijk: pal achter zijn bondgenoot Assad blijven staan. Rusland is vastbesloten de regeringsstructuur van Assad te versterken en hem te assisteren bij het bevechten van zijn tegenstanders. 

cc-beeld: Freedom House

Geef een reactie

Laatste reacties (94)