9

Polen arresteert mensenrechtenactiviste na bezoek aan Nederland

De Poolse mensenrechtenactiviste Elżbieta Podlesna is in Polen gearresteerd voor het verspreiden van posters van de maagd Maria met een regenboog-aureool om het hoofd. Dat meldt Amnesty International. Podlesna kwam terug van een bezoek aan België en Nederland om namens Amnesty te spreken op Bevrijdingsdag-evenementen, onder meer over de aantasting van de rechtsstaat in Polen. Ze is inmiddels vrijgelaten, maar wordt aangeklaagd wegens ‘belediging van religieuze overtuigingen’.

De politie heeft in afwezigheid van Podlesna een huiszoeking bij haar gedaan en daar de posters hebben aangetroffen. Die huiszoeking zou zijn gedaan omdat de posters in april in de stad Płock waren verspreid en Podlesna daarvan verdacht werd.

In een verklaring schrijft Amnesty:

Gezien het ontbreken van bewijs voor een misdaad, kunnen we alleen maar aannemen dat Elżbieta is aangehouden vanwege haar vreedzame activisme. Amnesty International doet een beroep op de Poolse autoriteiten om te stoppen met het lastigvallen van vreedzame demonstranten en activisten in Polen, onder meer door willekeurig mensen te arresteren die opkomen voor hun rechten. Het is onwettig om activisten te beletten vrijuit hun mening te uiten in het land en hier moet onmiddellijk een eind aan komen.

Volgens Amnesty heeft de politie de laptop, mobiele telefoon en meerdere geheugenkaarten van Podlesna in beslag genomen. Ook zijn camerabeelden opgevraagd van een beveiligingscamera in het gebouw waar Podlesna woont.

Geef een reactie

Laatste reacties (9)