Laatste update 10 januari 2016, 18:58
0

Politici moeten weer op hun tweets letten

Politici kunnen niet langer zomaar van alles en nog wat de digitale wereld in slingeren op Twitter. De in Nederland geboren dienst Politwoops keert namelijk terug. De dienst houdt bij welke tweets politici allemaal verwijderen.

In augustus blokkeerde Twitter Politwoops nog, maar daar komen ze nu op terug. Arjan El Fassed, directeur van Open State Foundation, de organisatie achter Politwoops:

“Het is belangrijk dat publieke uitspraken van politici weer terug te vinden zijn. Dat zorgt voor transparantie. Natuurlijk mag iemand van mening veranderen, maar daarvoor hoef je in het verleden gedane uitspraken niet te verwijderen.”

Schermafbeelding 2016-01-05 om 21.50.07

Nadat Twitter de dienst had geblokkeerd, ondertekenden meerdere organisaties een brief waarin Twitter werd opgeroepen coulanter te zijn. Onder de meer dan vijftig organisaties die de brief mede ondertekenden was ook Human Rights Watch. “Dat is belangrijk geweest voor ons”, zegt El Fassed nu. “Vanaf dat moment zijn we begonnen met onderhandelen en op oudjaarsdag waren we er eindelijk uit.”

Over Politwoops schreven we eerder:

“Politwoops werd in 2010 aangemaakt tijdens een Nederlandse hackathon. Open State Foundation vergaarde verwijderde tweets van politici die vervolgens openbaar gemaakt werden. In 2014 ontwikkelde de organisatie Diplo, een account die verwijderde tweets van diplomaten en ambassades publiek maakt, en nu ook geblokkeerd is. Politwoops werd naast Nederland in 23 andere landen gebruikt waaronder Duitsland, Tunesie, Egypte, Turkije, het Verenigd Koninkrijk en de Verenigde Staten.”

Eerder verscheen op Joop: Twitter blokkeert toegang tot verwijderde tweets politici
Trouw: Verwijderde tweets van politici nu toch weer te zien

cc-foto: MarylandGov

Geef een reactie

Laatste reacties (0)