Laatste update 13:10
4

Manifest: Politici wees eerlijk over zorgplannen

Politieke partijen houden tijdens de verkiezingscampagnes doorgaans mooie verhalen op. Visies over hoe het anders kan en beter moet. Bijvoorbeeld in de zorg. Een groep artsen, bestuurders en hoogleraren trekt nu aan de bel. In een manifest roepen ze politieke leiders op om eerlijker te zijn over de problemen in de zorg en niet langer te blijven hangen in discussies over ‘populaire onderwerpen’ als wel of geen eigen risico. Daar zijn de problemen te groot voor.

Er moeten concrete keuzes gemaakt worden, zeggen onder meer ziekenhuisbestuurder Marcel Levi, directeur van zorgverzekeraar DSW Chris Oomen, zorgondernemer Loek Winter en hoogleraar Evelien Tonkens. Onderwerpen als solidariteit in de zorg en vermindering van bureaucratie zouden meer besproken moeten worden. Ook zouden politici duidelijk moeten maken wat volgens hen wel en wat niet betaald kan worden uit de publieke middelen. In het manifest schrijven ze:

“Verantwoorde keuzes houden de zorg toegankelijk en beheersbaar. Voor iedereen alle zorg beschikbaar stellen, dat pakt oneerlijk uit. Dat weet u. Wees helder en eerlijk over uw politieke keuzes.”

Volgens de prominenten zouden cruciale thema’s ontbreken in de verkiezingsprogramma’s van alle politieke partijen. Oomen: “Het is een belangrijk onderwerp, maar ook relatief klein. Welke grenzen stellen wij aan de behandeling van ernstig zieken en ouderen. Hoeveel publiek geld willen we daarvoor betalen: dat zijn de echt grote vragen waarover nauwelijks debat wordt gevoerd.”

Het manifest vind je hier.

Lees ook: Wantrouwen in de zorg, daar moet het over gaan
NRC: Manifest: laat politici eerlijk zijn over welke zorg niet meer kan

cc-foto: Bas Bogers

Geef een reactie

Laatste reacties (4)