10

Politie: 112 kampt al jaren met problemen

Update: Minister van Justitie reageert op KRO Brandpunt ... Twee mensen overleden in 2012 aan hartaanval toen 112 tijdelijk onbereikbaar was ... Die storingen blijken geen incidenten

De alarmcentrale 112 wordt al een aantal jaren geplaagd door grote storingen. Een bereikbaarheid van 100 procent is onhaalbaar zegt verantwoordelijk hoofdcommissaris Co Hoogendoorn in het televisieprogramma KRO Brandpunt.

Get Adobe Flash Player
Als het niet mogelijk is Flash te installeren kunt u de video bekijken via deze link.

Update 22.40
Op de website van het verantwoordelijke ministerie van Justitie is een verklaring verschenen naar aanleiding van de uitzending van KRO Brandpunt:

Voor ons staat voorop dat het alarmnummer altijd bereikbaar moet zijn. Er mag geen gesprek gemist worden. Er wordt daarom met de hoogste prioriteit aandacht besteed aan het oplossen van storingen en het treffen van maatregelen om dergelijke storingen te voorkomen.

De Inspectie Veiligheid en Justitie (IVenJ) en het Agentschap Telecom voeren op dit moment het onafhankelijke onderzoek uit naar de gehele 112 infrastructuur. Hierbij zal de gehele keten vanaf de burger tot en met de hulpverleningsdienst worden doorgelicht. Dit betekent dat de opdracht die de Inspecties hebben gekregen de afgelopen tijd verder is uitgebreid tot de gehele 112-keten en alle recente storingen. Dat onderzoek is noodzakelijk gezien de inspanning van overheden en private partijen om alle punten op orde te krijgen. De verwachting is dat het onderzoek in het voorjaar is afgerond.

Feitelijke beschikbaarheid 112
De afgelopen jaren was de feitelijke beschikbaarheid van het alarmnummer 112 altijd boven 99.9%.

Eerder
KRO Brandpunt beschikt over documenten waaruit blijkt dat de politietop al jaren op de hoogte is van technische problemen bij de alarmcentrale:

Uit de stukken blijkt dat de politie al in 2009 constateerde dat er betere monitoring op de 112-gesprekken zou moeten komen, maar werd daar te weinig mee gedaan.

(..) Maar niet alleen de monitoring schoot tekort, ook was er geen duidelijk beleid over wat er moest gebeuren als zich een storing zou voordoen. Daarnaast blijkt dat interne regels over de werkwijze van het alarmnummer jaar na jaar niet werden nageleefd.

KRO Brandpunt: Politie al jaren op de hoogte van problemen met alarmnummer 112

Geef een reactie

Laatste reacties (10)