Laatste update 23 november 2016, 12:07
23

Politie biedt 84-jarige man excuses aan voor hardhandige arrestatie

Een naar verluidt 84-jarige man van Marokkaans afkomst is dinsdag in Amsterdam hardhandig door agenten in de boeien geslagen. Reden: hij fietste aan de verkeerde kant van de weg. Op een video is te zien hoe de man door agenten geboeid naar het politiebusje wordt geduwd, terwijl hij het uitschreeuwt van de pijn. De man, die amper kan lopen, is zichtbaar aangedaan en begrijpt niet wat er aan de hand is. De man kon zich volgens de politie niet identificeren en maakte een verwarde indruk. Waarom dan toch die handboeien…

Schermafbeelding 2016-11-22 om 23.46.38In een verklaring biedt de politie van Amsterdam excuses. Op Facebook schrijft de politie:

Ook in het Arabisch was geen contact met hem te leggen. De man had gezien zijn leeftijd niet op deze manier moeten worden meegenomen. De man leek erg geschrokken van de commotie. Hij zal dan ook excuses ontvangen van de politie.

Hoe het nu met de man gaat is nog niet duidelijk.

Update 12.00

PvdA-Kamerlid Ahmed Marcouch heeft inmiddels Kamervragen gesteld over de aanhouding. Hij wil onder meer weten waarom deze man geboeid moest worden. “Waren er feiten of omstandigheden die dit redelijkerwijs vereisten met het oog op gevaar voor ontvluchting, dan wel met het oog op enig gevaar?” vraagt hij. Maar ook:

4. Deelt u de mening dat deze aanhouding van deze Marokkaanse Nederlandse bejaarde man buiten alle proporties en beschamend is? Zo ja, waarom? Zo nee, waarom niet?

5. Zijn of worden de betrokken politiefunctionarissen over deze aanhouding door hun leidinggevenden aangesproken?

6. Hebben of gaan deze politiefunctionarissen in persoon excuses aangeboden?

7. Is de genoemde en in het bericht getoonde man gewezen op de mogelijkheid een klacht tegen dit politieoptreden in te dienen?

8. Is er naast het geven van excuses ook sprake van nazorg ten aanzien van de aangehouden man? Zo ja, waaruit bestaat die? Zo nee, waarom niet?

9. Worden politieagenten opgeleid en getraind om een maatschappelijke en culturele sensitiviteit te ontwikkelen? Zo ja, waar blijkt dat uit? Zo nee, waarom niet?

10. Wat kunt u doen om te voorkomen dat dergelijk ongepast politieoptreden zich niet meer zal voordoen?

Geef een reactie

Laatste reacties (23)