Laatste update 11:25
14

Politie blijft omstreden nekklem gebruiken, past training aan

Vorig jaar kwam de Arubaan Mitch Henriquez, die op vakantie was in Nederland, om het leven nadat de politie hem hardhandig had aangehouden bij een Haags festival. Behalve klappen op de neus, zette de politie ook op onjuiste wijze pepperspray in en gebruikten agenten de omstreden nekklem. Die nekklem leidde uiteindelijk tot zuurstofgebrek. Toen Henriquez na drie minuten van trekken, vuistslagen en drukken met de wapenstok op zijn achillespezen in de boeien werd geslagen, bewoog hij niet meer.

De politie heeft nu besloten de nekklem in de toekomst te zullen blijven gebruiken, wel is besloten de training aan te passen. Na drie maanden van oefenen heeft de politie dat nu naar buiten gebracht. De opleiders gaan nu nadrukkelijk in op het verschil tussen hoe je de nekklem kunt gebruiken, zonder iemand dood te wurgen. Ook is er binnen de training meer aandacht voor de zogenoemde ‘regierol’ bij het toepassen van politiegeweld:

Daarbij neemt steeds één politiemedewerker de regierol op zich om het overzicht te bewaren. Zo zien agenten ook in hectische situaties of de betrokkene zich nog steeds verzet tegen de aanhouding, maar ook of deze zich probeert te ontworstelen aan verstikking. Dit voorkomt hachelijke situaties.

Twee van de agenten die betrokken waren bij de dood van Henriquez worden verdacht van doodslag, dan wel dood door schuld. De drie overige agenten hebben volgens de Officier van Justitie geen geweld gebruikt dat bijgedragen heeft aan de dood van Henriquez, wel valt hen plichtverzuim te verwijten.

Eerder overleed ook Wensley Udenthout naar verluidt door gebruik van de nekklem door politie.

De Volkskrant: Politie past training omstreden nekklem aan na dood Mitch Henriquez

Geef een reactie

Laatste reacties (14)