9

Politie Cambodja schiet op stakende textielarbeiders

Staking lijkt onderdeel van bredere politieke onrust in het land

Bij een staking van textielarbeiders in Cambodja zijn vrijdag drie mensen om het leven gekomen en twee gewond geraakt door politiekogels. Dat zei het plaatsvervangend hoofd van politie van Phnom Penh, Chuon Narin. De politie opende het vuur op arbeiders die een weg ten zuiden van de hoofdstad Phnom Penh blokkeerden, zo meldt de Volkskrant.


Ruim 350 duizend arbeiders nemen deel aan een landelijke staking. Ze eisen een verdubbeling van het minimumloon tot 116 euro per maand, maar de regering wil niet verder gaan dan 73 euro, schrijft de Volkskrant.

Tijdens de rellen zouden de stakers een ziekenhuis hebben vernield, meldt persbureau Reuters. Dit gebeurde nadat ziekenhuispersoneel weigerde om de beschoten textielarbeiders te helpen.

In de Cambodjaanse kledingindustrie zijn een half miljoen mensen werkzaam. De sector is de belangrijkste bron van buitenlandse deviezen voor Cambodja.
Politiek
De staking lijkt deel te zijn van een bredere politieke onrust in Cambodja. Premier Hun Sen regeert al 28 jaar en won in juli nog een keer de verkiezingen, maar de oppositie zegt dat er met de uitslagen is gesjoemeld en eist nieuwe verkiezingen. De oppositie in Cambodja heeft nauwe banden met de vakbeweging, aldus de Volkskrant.

Video Al Jazeera: Cambodia garment workers’ strike turns deadly

Volkskrant: Politie Cambodja schiet op textielarbeiders: drie doden

Reuters: Cambodian forces open fire as factory strikes turn violent

Geef een reactie

Laatste reacties (9)