66

Politie doodt zwarte Amerikaan na aanhouding om kapot fietslicht

De politie in de Amerikaanse staat Utah heeft een 50-jarige Afro-Amerikaanse man doodgeschoten die aangehouden werd vanwege een kapotte fietslamp. Dat schrijft The Guardian. De 50-jarige Patrick Harmon zette het na zijn aanhouding op een lopen, waarna de agenten hem in de rug schoten. Het Openbaar Ministerie in Salt Lake City is niet van plan de agenten aan te klagen. Volgens het OM stonden zij in hun recht.

Op de video van het incident – genomen van de bodycam van één van de agenten – is te horen hoe agent Clinton Fox roept “I’ll fucking shoot you!”, vlak voordat hij drie kogels afvuurt. Harmon was op dat moment geen directe bedreiging voor de agenten: hij rende niet op hun af, maar van hun weg.

Let op: beelden kunnen schokkend zijn

Mensenrechtenactivisten wijzen erop dat de dood van Harmon geheel in lijn is met het politiegeweld jegens zwarte Amerikanen, specifiek zwarte mannen. Talloze onderzoeken hebben reeds aangetoond dat Afro-Amerikanen en andere mensen van kleur vaker door de politie worden aangehouden, ook voor minder ernstige vergrijpen, dan witte Amerikanen. Zwarte Amerikaanse mannen worden ook disproportioneel vaker gedood door de politie dan witte mannen.

Volgens de Officier van Justitie zou Harmon ‘ik snij je’ hebben gezet en de agenten met een mes hebben bedreigd. Uit de video blijkt dit in ieder geval niet: er is geen beeld van het mes, noch is de bedreiging te horen. Volgens de Officier van Justitie zou Fox om extra politieondersteuning hebben gevraagd voordat hij Harmon doodschoot, omdat hij bij de controle erachter kwam dat er nog een arrestatiebevel uitstond wegens zware mishandeling.

The Guardian: Video shows Utah police fatally shooting man from behind as he fled

Geef een reactie

Laatste reacties (66)