17

Politie: ‘Help mee met het opsporen van de Jumbo-afperser’

Nationale Politie opent website met informatie over de man die de Jumbo afperst… Dader vraagt inmiddels om losgeld in de vorm van bitcoins

Donderdag heeft de nationale politie een speciale website geopend met daarop informatie over de zoektocht naar de persoon die Jumbo bedreigt en afperst. De politie kan de dader niet vinden en hoopt nu via het publiek meer informatie over de man te verkrijgen.

Op de site die is gelanceerd staat onder andere een daderprofiel. Waarschijnlijk gaat het om een man tussen de 20 en 40 jaar die in Groningen woont. Hij heeft verstand van explosieven, computers en elektronica. Zijn werkwijze wijst erop dat hij nauwkeurig is.

Op de website staan ook scenario’s van wat er tot nu toe allemaal is gebeurd en een overzicht de materialen en voorwerpen die de dader heeft gebruikt.Het gebeurt bijna nooit dat de politie op deze manier, met een uitgebreide site, de hulp van het publiek inschakelt. De politie hoopt op deze manier via het publiek aan nieuwe tips en inzichten te komen:

We zitten niet vast, maar we hebben positieve ervaringen met het inschakelen van burgers”, zegt onderzoeksleider Rob Vos.

De politie heeft ook een Facebookpagina geopend waarop burgers reacties achterlaten en kunnen meedenken.

De bedreigingen van de Jumbo begonnen begin juni toen er een bom bij een filiaal in Groningen ontplofte. Bij een andere Jumbo werd een explosief in een een verjaardagskaart afgeleverd en onschadelijk gemaakt.

De dader eist nu een grote som geld die hij in bitcoins wil ontvangen, aldus de politie. Bij bitcoins is het immers makkelijker om anoniem geld te ontvangen. Hoe hoog het losgeldbedrag is, is niet bekend gemaakt. Jumbo heeft laten weten niet te willen betalen. De afperser heeft gedreigd dat er meer bommen af zullen gaan als Jumbo niet met geld over de brug komt.

De foto’s zijn van de website van de Politie.

Geef een reactie

Laatste reacties (17)