225

Politie in Rotterdam houdt kind onder schot, dwingt hem op zijn knieën

Video: Zus is nog steeds in shock ... Kind heeft hartproblemen ... 'bek houden en naar binnen, doe die deur dicht' .. Familie onderneemt juridische stappen

De 11-jarige Zakaria uit Rotterdam is nog in shock. De politie dwong hem afgelopen nacht ruw op zijn knieën terwijl hij onder schot werd gehouden. Zijn zus plaatste het filmpje op haar Facebook-account. Nog steeds is ze woedend. ‘Dit kan niet in Nederland.’

Update 22:17
De politie heeft inmiddels gereageerd en aangegeven het filmpje te zullen onderzoeken (zie onderaan artikel voor meer).

De jongen zat bij zijn broer in de auto toen het misging. De familie had net gegeten en wilde het gebed verrichten. De auto werd door de politie als verdacht aangemerkt en dus werden alle inzittenden uit de auto gehaald. Ook het 11-jarige kind. Terwijl het jongetje de behandeling ondergaat, roept zijn zus dat de politie zijn boekje te buiten gaat, zonder resultaat.

Het jongetje wordt gefilmd terwijl hij moet knielen, met zijn handen tegen het achterhoofd geplaatst. Later vertelde het jongetje aan zijn zus dat hij de geloofsgetuigenis bleef verrichten in zijn hoofd (moslims doen dit onder andere tijdens hun sterfbed voordat ze hun dood vinden, red.), omdat hij vreesde hetzelfde lot te ondergaan als Mitch Henriquez.

De politie zou volgens de zus kort voor het gebeuren een waarschuwing hebben ontvangen dat er sprake zou zijn van verboden vuurwapenbezit, maar de broers bleken daar niets mee te maken te hebben. De zus vertelt aan Joop:

Nu wordt gezegd dat mijn broer verdacht wordt voor het plegen van een overval. Grappig? Hoe ze eerst worden aangehouden voor wapenbezit en even later wordt het aangekaart als een overval. Mijn broertje zat in de auto samen met mijn broer. Nadat zij allebei hadden gegeten wilde mijn broertje naar binnen gaan om de rituele wassing te verrichten en te gaan bidden en mijn broer zou nog even gaan roken voor hij naar binnen zoy gaan.. Toen mijn broertje de auto wilde uitstappen, kwamen de agenten vliegensvlug de straat in met hun motors en keihard schreeuwend ‘handen omhoog’,mijn broer bleef rustig, zodat mijn broertje niet in paniek zou raken. Hij heeft namelijk ook nog eens hartproblemen. Nadat mijn broertje de auto uitstapte moest hij op zijn knieën zitten met zijn handen op zijn hoofd.. Ik heb de agenten een paar keer benaderd dat mijn broertje veel te jong is en dat dit onterecht was. Hun reactie was ‘bek houden en naar binnen, doe die deur dicht’. Ik heb dit gedaan en ben uit het raam gaan kijken. En heb even later mijn telefoon gepakt en het gefilmd.. Mijn broertje en broer zijn meegenomen naar het bureau, mijn broertje is verhoord zonder in aanmerking te komen met een advocaat. Hij is wel oud genoeg om op gepakt te worden, maar niet oud genoeg om het recht te hebben op een advocaat. Prachtig hoe dit te werk gaat. 

De familie is van plan om juridische stappen tegen de politie te ondernemen.

De politie heeft een andere lezing van het gebeuren, zo blijkt uit een persbericht. En de jongen is volgens de politie niet 11 maar 14 jaar oud. 

In de nacht van donderdag op vrijdag zijn twee verdachten aangehouden voor een beroving op de Asserweg. Daar bedreigden ze het slachtoffer met een vuurwapen en beroofden hem van zijn geld. Hij raakte hierbij niet gewond. De twee Rotterdammers bedreigden rond kwart voor drie het slachtoffer. Het zou een bekende van het tweetal zijn. Het duo reed na de beroving weg in een personenauto en het slachtoffer belde de politie. Agenten troffen het voertuig aan in de Jan Porcellistraat met daarin twee inzittenden. Vanwege de melding over het vuurwapen, werden deze twee aangehouden met de benaderingstechniek gevaarlijke verdachte (BTGV). Nadat de verdachten van 14 en 26 jaar oud waren overgebracht naar het politiebureau, werden zij gefouilleerd. Bij één van de verdachten trof de politie de gestolen waar aan. Een vuurwapen werd vooralsnog niet gevonden. Het voertuig wordt vandaag verder onderzocht.

De zus van de jongen is om een reactie gevraagd. Ze laat weten dat het verhaal niet klopt en haar broertje toch echt 11 jaar is.

Update 23:55
De zus van de jongen heeft toegegeven dat de leeftijd van de jongen zoals geschetst door de politie correct is.

De video is hier te bekijken.

Marokko.nl: Marokkaans-Nederlands jochie (11) onder schot gehouden door politie

Geef een reactie

Laatste reacties (225)