Laatste update 13:19
80

Politie pakt boerenleider op die demonstranten in Groningen ophitste

De politie heeft boerenleider Arjen Schuiling opgepakt. Dat meldt RTV Noord. Schuiling speelde een belangrijke rol in het protest maandag in Groningen. De akkerbouwer uit het Drentse Tynaarlo dreigde verscheidene malen dat de pui van het provinciehuis eruit zou worden gereden. Ook riep hij andere boeren op om hem te komen bevrijden als hij zou worden gearresteerd. In een interview met RTV Noord zei Schuiling maandag:

Hier wordt niemand opgepakt, niemand. En anders halen we die gewoon weer uit de cel. Als er dan een trekker door die pui daar moet: we doen het. Wij bepalen vandaag wat er gebeurt. Niet de overheid, niet het OM.

Behalve Schuiling is ook de boer opgepakt die met zijn trekker het hek op de Vismarkt omver reed. Schuiling zat op de bijrijdersstoel van die trekker. De twee mannen worden verdacht van openlijke geweldpleging.

‘Geen verharding’
Schuiling, die een van de initiatiefnemers was van het boerenprotest op het Malieveld, verklaarde twee weken geleden dat hij geen verharding van het boerenprotest wilde.

Vorige week trad Schuiling nog op in het YouTube-programma van de radicaalrechtse Tom Zwitser. Zwitser is uitgever bij De Blauwe Tijger, die grossiert in anti-EU- en anti-islamboeken. Ook bracht De Blauwe Tijger dit jaar de roman van Jan Roos uit.

Homovijandige scheldpartijen
Met de harde acties in Groningen hebben de boeren veel krediet verspeeld. Verscheidene politici veroordeelden het vandalisme, het geweld tegen agenten en de intimidatie. Zo noemde Landbouw-minister Carola Schouten (ChristenUnie) het geweld ‘onacceptabel’.

Rob Jetten van D66 twitterde: “Nu is het moment dat we met 150 zetels achter onze politieagenten en lokale politici moeten staan.” Dat kwam hem op homovijandige scheldpartijen en bedreigingen te staan.

Geef een reactie

Laatste reacties (80)