60

Politie schiet opnieuw ongewapende zwarte Amerikaan dood

Kort voor de eerste herdenking van de dood van Michael Brown heeft een blanke agent opnieuw een ongewapende Afro-Amerikaan gedood

De dood van Michael Brown, precies een jaar geleden, leidde tot grote protesten tegen politiegeweld. Dit weekend zijn er nieuwe protestdemonstraties. Maar exact een jaar later is er opnieuw een Afro-Amerikaanse jongen om het leven gekomen door politiegeweld

Michael Brown werd op 9 augustus 2014 doodgeschoten door agent Darren Wilson. Die zag Brown samen met zijn vriend Dorian Johnson nadat ze een winkeldiefstal hadden gepleegd. Er ontstond een worsteling waarna de jongens wegrenden. Toen Brown zich omdraaide richting Wilson, schoot de blanke agent de jongen dood. Wilson zegt dat hij zich bedreigd voelde. Maar Johnson verklaarde later dat Brown meerdere keren tegen de agent gezegd dat hij ongewapend was.

Vlak na de dood van Brown waren er felle protesten en rellen in Ferguson, vooral gericht tegen de politie. De huidige politiechef, die aantrad nadat de vorige was afgetreden vanwege de misstanden bij de politie, stond gisteren met andere hooggeplaatste politiemensen langs de route. Hij schudde handen met een aantal demonstranten. Er waren verder bewust weinig agenten op straat.

Taylor
Zaterdag zou de 19-jarige, Christian Taylor, met zijn Jeep door het raam van een showroom van een garage in het Texaanse Arlington, gereden zijn. Vlak daarna zouden twee agenten naar ‘het plaats delict’ zijn gestuurd om polshoogte te nemen. De situatie escaleerde toen Taylor niet inging op vragen van de agenten om zich over te geven, volgens Will Johnson politiecommissaris van het Texaanse politiekorps.

Vervolgens kwam het tot een schermutseling, waarop een van de twee agenten vier keer op de ongewapende man heeft geschoten. De agent in kwestie, de 49-jarige Brad Miller is op administratief verlof, maar nog niet ondervraagd. Er is een onderzoek ingesteld om te onderzoeken of de agenten in de fout zijn gegaan.

Wonden nog niet geheeld

Een jaar na de dood blijft de vader van Brown strijden tegen politiegeweld:

Ongeacht wat er gebeurt, ik ben mijn zoon nog steeds kwijt. Dat doet mij nog altijd pijn. Dat doet mijn familie nog altijd pijn.

De redactie.be: Politie schiet opnieuw ongewapende zwarte Amerikaan dood

Geef een reactie

Laatste reacties (60)