131

Politiebond: ‘Pas wet aan voor schietende agent’

Update: Agent die Rishi doodschoot krijgt geen straf ... Rechter: dood Rishi geen moord of doodslag

Iets meer dan een jaar geleden werd de jongen Rishi op het Haagse station Hollands Spoor doodgeschoten door een agent. De rechter doet maandag een uitspraak in de zaak. Het Openbaar Ministerie heeft ontslag van rechtsvervolging geëist voor de agent die het fatale schot loste.

Update 18.15

Politievakbond ACP vindt dat de wet moet worden aangepast voor schietende agenten. Het feit dat ze agent zijn moet als “verzachtende omstandigheid” gelden. “De wet biedt nu geen andere optie dan vervolging voor doodslag. We willen graag dat dat wordt aangepast. Doodslag is een te zware term”, zei een woordvoerster maandag.

Update 13.35

Volgens de rechter probeerde de agent zo gecontroleerd mogelijk op het bovenbeen te schieten. Vanwege stress en het gedrag van Rishi was de kans op een fout schot aanmerkelijk, maar de agent heeft dat risico niet willens en weten genomen, aldus de rechter.

Het toevoegen van de beschuldiging van moord aan de tenlastelegging een paar dagen voor de zitting, noemde de rechter ongelukkig en nodeloos grievend voor de agent, omdat er volgens de rechter geen enkel bewijs is dat de agent Rishi opzettelijk wilde doodschieten.

De agent zelf was niet aanwezig in de rechtbank.

De advocaat van de nabestaanden van Rishi is teleurgesteld over de uitspraak van de rechter. Volgens de advocaat heeft de rechter ‘veel woorden’ gebruikt ‘om dit als een bedrijfsongeval af te doen’. Uit het vonnis zou bovendien blijken dat de regels voor agenten in Nederland zo ruim zijn, dat ze ‘hiermee kunnen wegkomen’. Omdat de familie in deze strafzaak formeel geen partij was, kan het geen hoger beroep aantekenen. Strafrechtelijk is daarmee de zaak afgedaan, maar de advocaat overweegt een civiele procedure aan te spannen tegen de Nederlandse staat, wegens ‘onrechtmatig overheidsoptreden’.

Eerder:

De agenten kwamen af op een melding dat een jongen iemand op het station zou hebben bedreigd. Ook was melding gemaakt dat Rishi ‘vuurwapengevaarlijk’ zou zijn. Toen de agenten hem wilden aanhouden, rende hij weg, waarop één van de agenten hem in zijn nek schoot. Rishi bleek achteraf toch geen vuurwapen op zak te hebben.

De Officier van Justitie meent dat de agent genoeg reden had om aan te nemen dat Rishi een bedreiging was. Hij onttrok zich aan zijn arrestatie en daarmee is schieten gerechtvaardigd, aldus het OM.

De nabestaanden van Rishi wijzen erop dat de jongen wegrende, waarna de agent Rishi in zijn nek schoot. Er kon dus geen sprake zijn van noodweer. Alleen bij noodweer mag op het hele lichaam worden geschoten, bij het zogenoemd aanhoudingsvuur mag een agent alleen op de benen richten. Ook schoot de agent terwijl hij nog liep; dat is in strijd met de schietinstructies voor aanhouding.

De zitting begint om 13.00 uur in de rechtbank in Den Haag.

Lees hier een uitgebreide reconstructie.

Lees ook op Joop: OM wil agent die Rishi doodschoot nu helemaal niet meer vervolgen, Justitie maakte Rishi onterecht verdacht

NOS: Rechter beslist in zaak-Rishi

Geef een reactie

Laatste reacties (131)