Laatste update 13 april 2016, 10:13
22

Politiechef: Motorbendes mogen niet aan liefdadigheid doen

Liefdadigheidsinstellingen moeten niet langer in zee gaan met motorbendes die hun hulp aanbieden, vindt de Rotterdamse politiechef Frank Paauw. Dat meldt RTL Nieuws. Paauw ergert zich aan wat hij een ‘charmeoffensief’ van de motorclubs noemt.

Het gaat daarbij bijvoorbeeld om het uitdelen van gratis kerstbomen aan mensen die zich anders geen boom kunnen veroorloven, of het meenemen van zieke kinderen voor een spannend ritje achterop de motor. Maar volgens Paauw wordt het tijd dat de liefdadigheidsinstellingen zich afvragen ‘of ze wel met dergelijke organisaties in zee willen gaan’. Paauw is naar eigen zeggen helemaal klaar met clubs als de Hells Angels, Satudarah en No Surrender en zou ze het liefst helemaal verbieden.

Paauws afkeer van de motorclubs mist in elk geval in Vlaardingen zijn uitwerking niet. Daar ging de plaatselijke Voedselbank afgelopen kerst nog een samenwerking aan met No Surrender. De motorclub doneerde tientallen gratis kerstbomen, maar van een herhaling zal dit jaar hoogstwaarschijnlijk geen sprake zijn. Inmenging van de politie heeft ervoor gezorgd dat de Voedselbank liever geen hulp meer aanneemt van de motorbende. ‘De politie vroeg ons wat de motorbendeleden kwamen doen, wat ze hadden gezegd. En ook de kring om me heen had veel vragen. Het leverde al met al een hoop gedoe op,’ zegt de medewerkster tegen RTL Nieuws.

‘Alles was goed geregeld en ze hebben geholpen met het bereiden van de broodjes,’ aldus de medewerker. Zonder tussenkomst van de politie zou de actie hoogstwaarschijnlijk voor herhaling vatbaar zijn, maar: ‘We willen echt de rust bewaren.’

Niet iedereen laat de verhoudingen tussen de politie en de motorclubs in de weg staan van de geboden hulp. Zo is de initiatiefneemster van ‘Ik Trakteer’ vol lof over de helpende hand van Satudarah. De stichting komt op voor kinderen die onder de armoedegrens leven en zet zich in om die kinderen op hun verjaardag een mooie dag te bezorgen. Vorig jaar organiseerde Ik Trakteer een benefietavond in Groningen in samenwerking met Satudarah. De Groningse burgemeester stak daar echter een stokje voor, waardoor het benefiet uitweek naar Assen.

‘Satudarah zou komen om met de kinderen rondjes te rijden op motoren, zij hadden een springkussen geregeld en zouden met de kinderen T-shirtjes kleuren en cakejes versieren. Dat ging die dag allemaal niet door,’ aldus de initiatiefneemster, die totaal geen spijt heeft van haar samenwerking met Satudarah.

Ik zou het nu niet anders doen. Maar niet in Groningen, want dat zou sowieso worden verboden. Maar verder? Ja hoor. Deze mannen zetten zich niet in vanuit hun club, maar vanuit het hart. Dit heeft niets te maken met Satudarah.

Vrijwilligersorganisatie ‘Mama’s met een warm hart’ laat nog in het midden of zij opnieuw in zee gaan met de motorclubs. De organisatie verzorgt kerstpakketten voor minimagezinnen en krijgt daarbij hulp van onder meer Satudarah. ‘Zij hebben hun hulp aan ons aangeboden, hebben veel gedoneerd en zodoende hebben wij heel veel mensen kunnen helpen. Toen ik vervolgens ernstig ziek werd, heeft Satudarah het overgenomen. Zij hebben de inzameling gedaan en de pakketten bezorgd bij de gezinnen.’

De initiatiefneemster van de organisatie herkent zich niet in de woorden van politiechef Paauw. ‘Hij moet zich afvragen of het gaat om alle motorclubleden, of slechts een deel ervan. Wij zijn vorig jaar in ieder geval met fantastisch veel respect behandeld.’

Rectificatie: In een eerdere versie van dit bericht stond abusievelijk vermeld dat motorclub Satudarah betrokken was bij de actie van de Voedselbank in Vlaardingen. Dat klopt niet, het ging om motorclub No Surrender. 

cc-foto: Jacob Hahury

Geef een reactie

Laatste reacties (22)