24

‘Politiek bestel is doodziek’

Bij herdenking Hans van Mierlo: steeds meer politici bepleiten staatsrechtelijke vernieuwing

Politici van uiteenlopende partijen lopen weg met de staatsrechtelijke vernieuwing die D66-oprichter Hans van Mierlo ruim veertig jaar geleden al bepleitte.

Door redactie Joop

Dinsdagavond werd Van Mierlo herdacht tijdens een bijeenkomst in de Amsterdamse zaal De Rode Hoed, waar onder meer Jan Terlouw, Els Borst en Ruud Lubbers spraken. Tijdens de speeches en na afloop voor de camera’s van Nova prees iedereen de visionaire ideeën van Van Mierlo, die nu meer dan ooit actueel lijken te zijn. 

De huidige D66-voorman Alexander Pechtold noemde Van Mierlo iemand van nuance in optima forma. Van Mierlo zag het populisme opkomen, maar bleef een man van de hoop, aldus Pechtold.

Partijgenoot Laurens Jan Brinkhorst noemde het huidige politieke bestel zelfs ‘doodziek’. Volgens hem is het hoog tijd dat het systeem op de schop gaat:

We hebben het vaak over problemen met de democratie in Europa, maar de democratie in Nederland blijft enorm achter. […] Het bestel nu is doodziek. We zijn niet in staat een deuk in een pakje boter te slaan. Coalitievorming… We kunnen helemaal niets meer: treinen aanleggen, spoorwegen, tunnels… Dat komt omdat er een constante wens is om alleen maar dingen bij elkaar te harken en iedereen het zijne te laten zeggen. Dit land kan niet meer kiezen.”

Ook de PvdA’ers Vermeend (“Zijn gedachten komen echt weer terug”) en Verbeet braken een lans voor staatsrechtelijke vernieuwing, net als VVD’er Frank de Grave.

Ruim een week geleden deden enkele CDA- en VVD-prominenten in NRC Handelsblad al suggesties om het politieke systeem op te schudden. Volgens veel aanwezigen in De Rode Hoed is de tijd ernaar om nu door te pakken.

Geef een reactie

Laatste reacties (24)