31

Politiek Irak verenigt zich in strijd tegen IS

Koerden terug in regering Irak ... VS bevestigen onthoofding journalist Foley door IS ... Frankrijk wil conferentie over aanpak IS ... Minister Zebari (BuZa) vraagt wereld om hulp

Waar politieke eenheid de afgelopen tijd ver te zoeken was in Irak, lijken de gruweldaden van terreurorganisatie de Islamitische Staat (IS) de partijen nu terug in elkaars armen te drijven. De Koerdische ministers die zich hadden teruggetrokken uit de regering-Maliki in Irak, zijn teruggekeerd in het kabinet. Dat deelde Hoshar Zebari vanochtend mee vanuit Bagdad. De Koerdische politicus hervat per direct zijn functie als minister van Buitenlandse Zaken.


Zebari deed daarnaast een oproep aan de wereld om Irak te hulp te komen in de strijd tegen de extremisten van IS. De terreurorganisatie vormt niet alleen een bedreiging voor de minderheden in Irak, maar voor de hele wereld, aldus Zebari.

De reden dat Koerdische ministers uit de regering waren gestapt waren uitspraken van de vorige week afgetreden sjiitische premier Maliki. Die had gesuggereerd dat de Koerden onderdak boden aan terroristen toen de IS-strijders aan hun opmars in Irak begonnen.

Naast de Koerden zijn ook andere partijen herenigd met het Iraakse bestuur. Afgelopen vrijdag boden soennietische stamleiders en geestelijken nog hun voorwaardelijke medewerking aan aan de nieuwe premier van Irak, Haider al-Abadi. Voorwaarde voor hun steun aan Abadi is een toezegging van de nieuwe regering om de rechten van de soennitische minderheid te respecteren. 

Familieleden en Amerikaanse overheidsfunctionarissen hebben ondertussen de dood van de Amerikaanse journalist James Foley bevestigd. Een functionaris heeft vanochtend laten weten dat een IS-video waarop iemand wordt onthoofd, echt blijkt. The Guardian heeft een live blog met het laatste nieuws rondom de dood van Foley.

De Franse president François Hollande heeft woensdag opgeroepen tot een internationale conferentie over IS. Hollande wil met andere regeringsleiders bespreken hoe de opmars van de extremistische terreurbeweging – die delen van Irak en Syrië in handen heeft – een halt kan worden toegeroepen:

We kunnen niet langer bij het traditionele debat blijven tussen interventie en non-interventie’, zei de president in de krant Le Monde van woensdag. ‘We moeten met een wereldwijde strategie komen om te strijden tegen deze groep, die is georganiseerd, over ruime financiële middelen en moderne wapens beschikt en landen als Irak, Syrië en Libanon bedreigt.

VN-vluchtelingenorganisatie UNHCR gaat vanaf vandaag duizenden tenten, plastic zeiltjes, keukensets en jerrycans naar de half miljoen vluchtelingen in Noord-Irak brengen. Een groot deel van hen sloeg de afgelopen weken gedwongen op de vlucht voor de gruwelsdaden van IS-strijders.

Geef een reactie

Laatste reacties (31)