16

Politietrainingen Kunduz stop gezet

UPDATE GroenLinks en ChristenUnie willen debat ... Agenten zouden, tegen afspraken in, buiten Kunduz worden ingezet

Nederland heeft de opleiding van onderofficieren van de politie in de Afghaanse provincie Kunduz voorlopig stilgelegd, meldt de NOS donderdag. Afghanistan zou zich niet aan de afspraken houden. Dat heeft het ministerie van Buitenlandse Zaken gemeld in een brief aan de Tweede Kamer.
De opleiding van gewone agenten was al gestaakt omdat er genoeg Afghaanse trainers zijn. Nederlandse opleiders begeleiden opgeleide agenten nog wel met hun werk.

Update 15.15
GroenLinks en de ChristenUnie willen volgende week een debat in de Tweede Kamer over de politietrainingsmissie in de Afghaanse provincie Kunduz. Dat meldt de Volkskrant.

Zowel Joël Voordewind van de ChristenUnie als fractieleider Bram van Ojik van GroenLinks vinden de stap van het kabinet om te stoppen met de training van politieofficieren “adequaat”.

De steun van met name GroenLinks was cruciaal om de missie door de Tweede Kamer te krijgen. Het is voor die partij altijd “essentieel” geweest dat in Kunduz opgeleide politiemensen kunnen worden gevolgd, verklaart Van Ojik. Hij wil van het kabinet weten hoe dit in de toekomst wel kan worden gegarandeerd.

Volgens Voordewind laat de voortgangsbrief van het kabinet over de missie nog veel vragen open. Ook wil hij het standpunt van de PvdA weten over de missie nu ze onderhandelt met de VVD over de formatie van een kabinet. De PvdA was tegenstander van de missie, terwijl de VVD de missie altijd heeft gesteund.

Eerder
Volgens de brief van het ministerie van Buitenlandse Zaken (pdf) aan de Tweede Kamer worden door Nederland opgeleide politiemensen “kennelijk” ook buiten Kunduz ingezet. Afgesproken was dat de politiemensen alleen in Kunduz actief zouden zijn, omdat de Tweede Kamer zeker wil weten dat ze alleen voor civiele taken worden ingezet. De Afghaanse autoriteiten is om opheldering gevraagd, aldus de NOS.

Sinds juni vorig jaar leidt Nederland in Kunduz agenten op. Bij de missie zijn ruim 500 Nederlanders betrokken. De missie duurt tot medio 2014.

NOS: Opleidingen Kunduz stop gezet

Volkskrant: GroenLinks en ChristenUnie willen debat over Kunduz

Foto-cc: Isaf Media

Volg Joop op Twitter, vind Joop leuk op Facebook. Of abonneer je op de dagelijkse nieuwsbrief met een handig overzicht van nieuws en opinies.

Geef een reactie

Laatste reacties (16)