Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Poolse arbeiders uitgebuit in distributiecentra Albert Heijn

  •  
07-03-2018
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
371 keer bekeken
  •  
youtube.nl
Om de prijs van onze Bonusaanbiedingen laag te houden, worden Oost-Europese werknemers uitgebuit in de distributiecentra van Albert Heijn. Dat meldt De Groene op basis van hun onderzoek ‘In de loopgraven van de supermarktoorlog’ dat werd uitgevoerd in samenwerking met onderzoekscollectief Investico. De Groene onthult ‘een harde wereld met hoge werkdruk, waarin onnodig ongelukken gebeuren en intimidatie geen zeldzaamheid is’.
Voornamelijk Poolse uitzendkrachten krijgen vaak pas de avond van tevoren te horen hoelaat en of ze moeten werken, of dat ze zijn ingedeeld voor veelal onbetaalde oproepdiensten. In veel gevallen zijn zij voor huisvesting afhankelijk van het uitzendbureau, dat hen wegstopt in kleine, slecht onderhouden ruimtes in het bos of aan de rand van de stad waarvoor een hoge huur moet worden betaald die wordt ingehouden op het loon. De Groene schrijft:
Hoeveel huur een werkgever mag inhouden van het loon is vastgelegd in de Wet Aanpak Schijnconstructies van 1 januari 2017: maximaal 25 procent van het minimumloon, wat neerkomt op een maandhuur tussen de 276,15 en 394,50 euro, afhankelijk van de leeftijd. Daar houdt OTTO zich aan. Maar als iemand slechts voor een paar uur per week wordt ingepland, gaat de huur niet omlaag. Tijdens zijn eerste week werkte Gorka twintig uur en verdiende iets meer dan tweehonderd euro, laat hij zien. Na inhouding van zijn weekhuur (87 euro) en zorgverzekering (22 euro) hield hij honderd euro over. OTTO had bijna vijftig procent van zijn loon ingehouden.
De distributiecentra van Albert Heijn worden wat arbeidsvoorwaarden betreft als ‘winkels’ behandeld, waardoor de uitzendkrachten toeslagen mislopen voor onder meer avond- en nachtdiensten, stand-by staan en werken in de vriescel. Buiten ongekende flexibele inzetbaarheid verwacht het uitzendbureau soms ook van uitzendkrachten dat zij plotseling verhuizen, waardoor het wel heel moeilijk wordt om een privéleven op te bouwen:
Rond de Kerstdagen, zo wordt vooraf duidelijk gemaakt, is het extra druk en niet mogelijk vrij te krijgen en naar Polen te gaan. ‘Als je dan verlof wil, mag je ontslag nemen. Maar dan krijg je geen werk meer via Albert Heijn of OTTO, werd me verteld’, zegt Adam. Maar deze Kerst zat hij én alleen én had hij geen werk. Op het laatste moment hoorde Adam dat hij toch niet was ingepland… Op papier is het allemaal goed geregeld. Als je langer dan een dag ziek bent, krijg je 91 procent van het gemiddelde dagloon uitbetaald. Twee medewerkers vertellen dat ze moesten komen werken, terwijl ze ziek waren. Drie anderen zeggen dat ze na ziekmelding ‘voor straf’ een week niet meer werden ingeroosterd.
Albert Heijn stelt zich in het artikel totaal niet te herkennen in de klachten van de uitzendkrachten.
Afbeelding: screenshot YouTube
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.