Laatste update 12:46
6

Poolse regering loopt samen met extreemrechtse groepen een mars

Hoewel de burgemeester van Warschau, Hanna Gronkiewicz-Waltz, deze week een mars ter ere van de 100-jarige onafhankelijkheid van Polen heeft verboden, gaat hij vandaag toch door. “Warschau heeft al genoeg geleden onder agressief nationalisme,” zei Gronkiewicz-Waltz over de aanvankelijke afgelasting. De Poolse president Andrzej Duda liet daarop in een officiële verklaring weten dat de mars gewoon door zou gaan en dezelfde route zou volgen als oorspronkelijk gepland.

De tocht wordt een vergaarbak van alles wat nationalistisch is. Omdat de regering een eigen mars organiseert en er al een was gepland door extreemrechtse groepen (die verboden werd en later weer niet), is er overleg geweest tussen beide partijen om er één grote mars van te maken. Verschillende extreemrechtse groepen als Szturmowcy en de Autonome Nationalisten hebben daarbij van de regering te horen gekregen dat ze niet welkom zijn. Beide groepen hebben al aangekondigd toch te komen.

Het Nationalistisch Radicale Kamp, Poolse Jeugd en de Nationale Beweging organiseren de mars al sinds 2010. Het is voor het eerst dat vanuit de regering toenadering wordt gezocht en er zelfs wordt samengewerkt. “De samenwerking tussen de staat en extremisten vanuit het nationalistische kamp is de legitimering van een gevaarlijke, extreme nationalistische ideologie en een afspiegeling van de crisis van de democratie,” zegt Rafal Pankowski, medeoprichter van de Poolse anti-racismeorganisatie Nooit Meer.

De jaarlijkse mars ter ere van de onafhankelijkheid van Polen loopt vaker uit de hand als voor- en tegenstanders van de herdenking elkaar in de haren vliegen.

Cc-foto: Maciej Zygmunt

Geef een reactie

Laatste reacties (6)