19

Poolse vrouwen delen ‘zware ongesteldheid’ met premier

In Polen geldt één van de strengste abortuswetten van Europa, die abortus alleen in drie specifieke gevallen toelaat. De extreemrechtse en conservatieve partij Recht en Gerechtigheid (PiS) wil het in zijn geheel verbieden. Poolse tegenstanders protesteren op verschillende manieren, duizenden demonstranten in Warschau gingen met klerenhangers de straat op, een symbool voor illegale abortus. Vrouwen liepen weg tijdens de preek van een conservatieve priester. En vrouwen deelden via sociale media gedetailleerde menstruatieverhalen met premier Beata Szydlo met de hashtag #Trudynyokres (zware ongesteldheid). Dit meldt de Volkskrant dinsdag.

Abortus plegen mag in Polen alleen als het leven van de moeder op het spel staat, het kind waarschijnlijk gehandicapt ter wereld zal komen of de zwangerschap het gevolg is van bewezen verkrachting of incest. Poolse bisschoppen besloten dat het niet genoeg was en een afbreking van de zwangerschap helemaal verboden zou moeten worden. De regering schaart zich daarachter.

Poolse vrouwen zijn de hashtag begonnen omdat de regering volgens hen toch al controle wil over hun baarmoeders, eierstokken en zwangerschappen. ‘Laten we het hen gemakkelijk maken en ze alle details geven.’ Dat doen ze door via de Facebookpagina ‘Zware ongesteldheid voor iedereen’ – dat 7.000 aanmeldingen heeft – mensen op te roepen menstruatieverhalen te delen, online of via de post. Een klein overzicht:

Ook Poolse mannen spreken zich uit over het absurde voorstel. Zo schrijft Marcin Kozlowski onder een Facebookbericht van de minister over een ander onderwerp het volgende:

Mevrouw de minister-president!, Betreffen de zorgen van de regering en bisschoppen ook de voortplantingsorganen van mannen? Zullen we in dat geval mevrouw de premier periodieke verslagen sturen van het type ondergoed dat we dragen (aangezien strakke slips tot verminderde vruchtbaarheid kunnen leiden)? Naar welk adres kan ik het bonnetje sturen?

Premier Szydlo heeft nog niet gereageerd op de ophef maar wel laten weten vóór een dergelijk voorstel te zijn. Polen probeert de wetgeving zoveel mogelijk in lijn te trekken met de overtuigingen van de rooms-katholieke kerk. De partijleider van PiS Kaczynski denkt dat de hele fractie het initiatief zou steunen. Ook wil de partij overheidssubsidie voor reageerbuisbevruchting afschaffen en een doktersrecept voor de morning-afterpil opnieuw verplicht stellen.

cc foto: Christopher Dombres

Geef een reactie

Laatste reacties (19)