17

Populiste die Hayarpi wil uitzetten zelf in Nederland dankzij pardon

Het Haagse raadslid Nino Davituliani van Groep de Mos, een partij die vurig voorstander is van het uitzetten van het uitgeprocedeerde Armeense gezin Tamrazyan, heeft zelf baat gehad van een generaal pardon. Dat meldt het AD zondag. Groep de Mos was daarvan niet op de hoogte.

Davituliani is namens Groep de Mos woordvoerder als het gaat om de gewenste uitzetting, maar zelf heeft zij met haar ouders tien jaar lang geprocedeerd. Net als de familie Tamrazyan. Dat gezin is al negen jaar in Nederland en verblijft nu in de Haagse Bethelkerk. Davituliani vertelt in het AD hoe ze als 14-jarige naar Nederland vluchtte uit Georgië. Na tien jaar kwam het generaal pardon en mochten zij en haar ouders blijven.

Fractievoorzitter Arjen Dubbelaar moest via sociale media vernemen dat zijn eigen woordvoerder op dit dossier ooit in hetzelfde schuitje zat als de familie Tamrazyan. Hij noemt de situatie echter onvergelijkbaar: ‘Davituliani is door de procedure gekomen. Zij mocht blijven.’

Ook Davituliani zelf vindt het niet meer dan logisch dat achter haar de deur wordt dichtgetrokken: ‘Er moet ergens een grens worden getrokken. We kunnen niet iedereen huisvesten die in dit land terechtkomt. Ik stond blijkbaar aan de goede kant van de lijn.’

In Den Haag is al enige tijd een gebedsmarathon aan de gang. Predikanten uit heel Nederland verzorgen in de Bethelkerk een permanente kerkdienst. Daarmee moet voorkomen worden dat de 21-jarige Armeense Hayarpi Tamrazyan en haar familie, die in de kerk schuilen, in handen vallen van de autoriteiten die hen willen deporteren. Zolang een kerkdienst aan de gang is, is het de autoriteiten niet toegestaan een kerk binnen te treden. Over die marathondienst vroeg Davituliani eerder deze week ‘hoe lang het ondermijnen van de democratische rechtsstaat door de kerk nog wordt getolereerd’.

Beeld: Bethelkerk Den Haag, Google Streetview

Geef een reactie

Laatste reacties (17)