Laatste update 19 mei 2019, 01:29
57

Regering Oostenrijk valt na corruptieschandaal populisten

De Oostenrijke regering, een coalitie tussen de conservatieve ÖVP en de populistische FPÖ, is gevallen. Kanselier Kurz (ÖVP) heeft president Van der Bellen verzocht zo snel mogelijk nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Eerder vandaag trad FPÖ-voorzitter Strache af vanwege een omkoopschandaal met een Russische oligarch. Daarop besloot de kanselier het ontslag van de regering in te dienen want het was niet voor het eerst dat de populisten in opspraak kwamen, meldt de NOS:

Problemen met de FPÖ brengen Kurz’ regering voortdurend in verlegenheid. “Genoeg is genoeg”, zei hij. “De FPÖ schaadt het aanzien van ons land.” Na gesprekken met de FPÖ denkt hij niet dat de partij bereid is te veranderen. “Dat is meer dan noodzakelijk”.

Eerder:

FPÖ-leider Heinz-Christian Strache is afgetreden als vicekanselier van Oostenrijk nadat er een video geopenbaard is waarop te zien is hoe hij het land wil verkopen aan een Russische investeerder. In de uit 2017 stammende heimelijk gemaakte opname ontmoet Strache samen met de toenmalige locoburgemeester van Wenen, Johann Gudenus, op Ibiza een Russische vrouw die zich voordoet als het nichtje van een Russische oligarch. Zij vragen haar de machtige Oostenrijkse sensatiekrant Kronen Zeitung op te kopen en deze voortaan positieve berichten over de FPÖ te laten schrijven. De populistische partij wil op die manier de verkiezingen winnen. In ruil voor die actie zouden de Russen vervolgens lucratieve bouwcontracten van de Oostenrijkse regering krijgen als de poulisten eenmaal aan de macht waren.

NRC schrijft:

Tegen Der Spiegel bevestigde Strache vrijdag al dat de bijeenkomst heeft plaatsgevonden. Het was volgens hem een „puur private” aangelegenheid in een „ontspannen en ongedwongen vakantiesfeer”. Strache leidde de rechts-populistische FPÖ sinds 2005 en behaalde met de partij 26 procent van de stemmen bij de parlementsverkiezingen in 2017. Dat was genoeg om samen met de conservatieve ÖVP van Kurz een regering te vormen.

Het vertrek van Strache moet de coalitie van ÖVP en FPÖ redden.

Wie de video gemaakt heeft en waarom deze nu naar buiten is gebracht, is onduidelijk. De vrouw in kwestie is mogelijk niet degene voor wie ze zich uitgaf. Bij Der Spiegel in het Engels het hele verhaal.

Geef een reactie

Laatste reacties (57)