Logo Joop
De opiniesite van BNNVARA met actueel nieuws en uitgesproken meningen

Positieve geluiden over ebola

  •  
13-11-2014
  •  
leestijd 2 minuten
  •  
positive-ebola300.jpg
In Liberia is noodtoestand ten einde … Start experimentele medicijnen … Band Aid zingt dit jaar ebola-lied
Er klinken voorzichtig wat hoopvolle geluiden voor West-Afrika temidden van de ebola-epidemie. In Liberia werd op donderdag de noodtoestand opgeheven en in Guinee start Artsen zonder Grenzen in december met het uitdelen van experimentele medicijnen. Ondertussen proberen West-Afrikaanse popmuzikanten hun landgenoten bewust te maken van het besmettingsgevaar. Maar ook bekende Westerse artiesten springen in de bres voor slachtoffers.
Aanstekelijk liedje
Maar ook in Afrika wordt popmuziek ingezet voor het goede doel. Verschillende lokale artiesten hebben nummers uitgebracht waarin ze zingen over ebola, over het risico op besmetting en hoe je dat moet voorkomen, schrijft NRC. ‘Ebola in Town’ van rapper Shadow is momenteel populair in Liberia, en in Sierra Leone brengt Steady Bongo het nummer ‘Ebola!’ uit. Shadow:
We hebben het hier zwaar, maar mensen willen nog steeds feesten. We begonnen met een dance beat, want dat is het eerste waar Liberianen gevoelig voor zijn, daarna luisteren ze pas naar de tekst.
De rapper zingt onder andere:
‘Ebola Ebola in town Don’t touch your friend! No touching No eating something It’s dangerous!’ 
‘No eating something’ verwijst hier naar seks, aldus rapper Shadow.
Unicef song
Een ander nummer, genaamd ‘Ebola is real’ is geproduceerd door Unicef en uitgevoerd door de rappers van Hott FM. Zij maakten er een popnummer van, maar de tekst is onderdeel van een uitgekiende communicatiestrategie: ‘Wash your hands and cook your foo-ood’.
Muziek is in Liberia geintegreerd in het dagelijks leven en sociale kwesties worden vaak in popsongs bezongen. Ebola is daarop dus geen uitzondering. En zo kan zelfs een humanitaire ramp als ebola als muziek in de oren kinken. 

Meer over:

wereld, nieuws
Delen:

Praat mee

onze spelregels.

avatar
0/1500
Bedankt voor je reactie! De redactie controleert of je bericht voldoet aan de spelregels. Het kan even duren voordat het zichtbaar is.