0

Positieve geluiden over ebola

In Liberia is noodtoestand ten einde … Start experimentele medicijnen … Band Aid zingt dit jaar ebola-lied

Er klinken voorzichtig wat hoopvolle geluiden voor West-Afrika temidden van de ebola-epidemie. In Liberia werd op donderdag de noodtoestand opgeheven en in Guinee start Artsen zonder Grenzen in december met het uitdelen van experimentele medicijnen. Ondertussen proberen West-Afrikaanse popmuzikanten hun landgenoten bewust te maken van het besmettingsgevaar. Maar ook bekende Westerse artiesten springen in de bres voor slachtoffers.

Bob Geldof kondigde aan zijn liefdadigheidsproject Band Aid nieuw leven in te blazen. Grote namen uit de popmuziek zullen gezamenlijk een lied opnemen -de oorspronkelijke kersthit ‘Do They Know It’s Christmas Time’ wordt herschreven- en de opbrengst gaat naar de strijd tegen ebola. Onder andere Ed Sheeran, Chris Martin (Coldplay) en One Direction zijn benaderd, naast enkele Band Aid-coryfeeën zoals Bono (U2).

Aanstekelijk liedje

Maar ook in Afrika wordt popmuziek ingezet voor het goede doel. Verschillende lokale artiesten hebben nummers uitgebracht waarin ze zingen over ebola, over het risico op besmetting en hoe je dat moet voorkomen, schrijft NRC. ‘Ebola in Town’ van rapper Shadow is momenteel populair in Liberia, en in Sierra Leone brengt Steady Bongo het nummer ‘Ebola!’ uit. Shadow:

We hebben het hier zwaar, maar mensen willen nog steeds feesten. We begonnen met een dance beat, want dat is het eerste waar Liberianen gevoelig voor zijn, daarna luisteren ze pas naar de tekst.

De rapper zingt onder andere:

‘Ebola
Ebola in town
Don’t touch your friend!
No touching
No eating something
It’s dangerous!’ 

‘No eating something’ verwijst hier naar seks, aldus rapper Shadow.

Unicef song

Een ander nummer, genaamd ‘Ebola is real’ is geproduceerd door Unicef en uitgevoerd door de rappers van Hott FM. Zij maakten er een popnummer van, maar de tekst is onderdeel van een uitgekiende communicatiestrategie: ‘Wash your hands and cook your foo-ood’.

Muziek is in Liberia geintegreerd in het dagelijks leven en sociale kwesties worden vaak in popsongs bezongen. Ebola is daarop dus geen uitzondering. En zo kan zelfs een humanitaire ramp als ebola als muziek in de oren kinken. 

NRC: De soundtrack van ebola
NOS: Liberia heft noodtoestand op

Cc-foto: UNICEF Guinea

Geef een reactie

Laatste reacties (0)