30

Powned organiseerde stemmen ronselen zelf

OM pleit PvdA-politicus Osman Suna uit Soest vrij ... Samsom maakt geen excuses voor harde opstelling

Er is geen bewijs voor het ronselen van stemmen door PvdA-fractievoorzitter Osman Suna in Soest, dat concludeert het Openbaar Ministerie na onderzoek door de rijksrecherche: “Er zijn geen giften geboden of beloften aan kiezers gedaan.” Het OM constateert tevens dat Suna moskeegangers niet heeft uitgelokt om volmachten in te leveren, maar dat dit plan van de Powned-verslaggever uitging. De recherche heeft geen enkel bewijs gevonden dat er daardoor ook daadwerkelijk volmachten zijn ingeleverd. Het OM zal dan ook geen vervolging tegen Suna instellen, zo liet een woordvoerster vandaag weten.

Suna werd tijdens de campagne voor de gemeenteraadsverkiezingen samen met partijgenoot Muhammet Baskaya gefilmd bij een moskee door Pownews. In de reportage werd de indruk gewekt dat zij stemmen ronselden, waarna de burgemeester van Soest, Rob Metz, aangifte deed tegen Suna. 

Ook de PvdA-top reageerde destijds fel op de beschuldigingen. Diederik Samsom zei toen: 

Dit deugt niet en dan moet je ook wegwezen. Hij treedt niet meer op als volksvertegenwoordiger voor de PvdA, nu niet en straks niet.”

Ook Hans Spekman was hard in zijn oordeel:

Wij beginnen een terugroepingsprocedure, mocht hij als raadslid worden beëdigd.

Hoewel vandaag gebleken is dat de harde opstelling voorbarig was, zijn er geen excuses aangeboden aan Suna. Wel heeft PvdA-leider Samsom hem vandaag gebeld en gezegd dat hij opgelucht is over het besluit van het OM en blij – namens de PvdA – dat Suna zijn zetel gewoon kan innemen. Volgens Samsom heeft Suna niet om excuses gevraagd en zou hij blij zijn geweest met het telefoontje.

Suna bevestigt dat hij en Samsom ‘een goed gesprek’ hebben gevoerd:

Samsom is blij dat de zaak zo is afgelopen, maar hij heeft geen excuses gemaakt. We hebben afgesproken dat we nog een keer met elkaar gaan praten als ik weer in Nederland ben. Ik hoop dat de kou dan uit de lucht is, daar wil ik het voorlopig bij laten.

Geef een reactie

Laatste reacties (30)