37

Powned: ‘We zijn een beetje dom’

Nieuwe Telegraaf-omroep faalt met democratisch proces, ledenraad blijkt niet te bestaan

De nieuwe Telegraaf-omroep Powned, die het bestel is binnengekomen op de belofte dat de leden veel inspraak krijgen, moet de verkiezing voor de ledenraad opnieuw doen. De Commissie Integriteit Publieke Omroep (CIPO) heeft vastgesteld dat de verkiezing niet volgens de regels is verlopen. De omroep beschikt daardoor de facto niet over een ledenraad.

Op de eigen site stelt Powned dat het er om gaat dat de ledenraad een week te laat is verkozen, een kleine formaliteit. Navraag bij de CIPO leert dat er meer aan de hand is. Ook de manier waarop de ledenraad is gekozen, is in strijd met de regels. Dat laatste wordt door Powned, die zichzelf graag op de borst klopt over openheid,  verzwegen. De verkiezing was zo georganiseerd dat kandidaten niet verkozen konden worden maar alleen weggestemd. In plaats van vóór iemand te kiezen moesten de leden tégen iemand kiezen. Die methode is in strijd met de regels.

Voor alle duidelijkheid, het gaat niet om regels die door anderen zijn opgesteld maar om de regels die ze zelf bedacht hebben. Ze liggen vast in de statuten en daar moet je je vervolgens aan houden, legt CIPO-secretaris Sandor Varga desgevraagd uit.

Powned moet nu nieuwe verkiezingen houden. Oprichter en oud-Telegraafverslaggever Dominique Weesie, alias Fleischbaum, zegt op Villamedia: ‘We zijn een beetje dom geweest’.

Geef een reactie

Laatste reacties (37)