Laatste update 20 januari 2016, 23:19
97

Praten over azc’s niet langer veilig

Bijeenkomst over azc Ede afgelast

Hoewel het daadwerkelijke besluit pas over maanden genomen zal worden, zijn de gemoederen in Ede al zodanig hoog opgelopen dat een informatiebijeenkomst voor omwonenden over zes potentiële azc-locaties moest worden afgelast om veiligheidsredenen. Dat meldt het AD. Gemeente en politie zouden aanwijzingen hebben dat mensen ‘van binnen en van buiten Ede’ de bijeenkomst die voor donderdag gepland stond wilden gebruiken voor ‘massaal protest, inclusief aangekondigde demonstraties van voor- en tegenstanders’. Burgemeester Cees van der Knaap maakt zich daarom ‘grote zorgen’ over de veiligheid, vooral omdat er diezelfde avond een voorstelling gepland is in het gebouw. Volgens de burgemeester is protest door burgers op zich geen reden om de bijeenkomst af te zeggen, maar vreest hij voor onlusten zoals gisteravond in Heesch, en daarvoor in Steenbergen en Geldermalsen.

Het gemeentebestuur heeft besloten de inloopsessie compleet af te lassen, er komt geen nieuwe datum. Van der Knaap:

Ik vraag me af of dat in het huidige klimaat nog wel mogelijk is.

De gemeenteraad van Ede wil 600 asielzoekers op gaan vangen in de gemeente en heeft daartoe zes ‘kansrijke’ locaties geselecteerd. Omwonenden waren uitgenodigd voor de informatiebijeenkomst waar de gemeente, het COA en vrijwilligers van de reeds bestaande noodopvang voor vluchtelingen in Ede voorlichting zouden geven.

In Heesch gaan de voorlichtingsavonden wel gewoon door. Wel neemt de gemeente maatregelen om mensen ‘die op een niet-constructieve manier het gesprek aangaan’ te weren. Volgens burgemeester Marieke Moorman kwamen de onruststokers die maandagavond de boel verstoorden allemaal van buiten de gemeente.

Foto: ANP, betogers tegen het azc in Heesch steken vuurwerk af

Geef een reactie

Laatste reacties (97)