83

Predikant wil racistische ‘negers met loftromp’ uit bekend kerkliedboek halen

De discussie over raciale stereotyperingen of scheldwoorden die kwetsend kunnen zijn voor etnische minderheidsgroepen blijft woeden in Nederland. Niet alleen de racistische karikaturen in Efteling komen aan bod maar ook teksten in het bekend kerklied ‘Jeruzalem, mijn vaderstad’, worden bekritiseerd. Tom Mikkers, remonstrants predikant en tot voor kort landelijk secretaris van dit vrijzinnige kerkgenootschap wil de zinnen ‘negers met loftromp’ en ‘joden met ster’ schrappen, meldt hij in Trouw.

Het Liedboek is een bundel met psalmen en gezangen die gangbaar zijn in veel protestantse kerken. Volgens Mikkers kunnen sommige teksten niet meer onbeschaamd gezongen worden. Het zou een vergissing zijn dat die regels in het boek terecht zijn gekomen.

Dit kan echt niet meer. Alsof we nog steeds verkondigen dat de neger verhoogd moet worden. Het is verhuld racisme. Een aanklacht tegen slavernij en Holocaust dient vrij van racistische taal en beelden te zijn. Als je het niet meer laat zingen, haal het er dan gewoon uit. Dit is gewoon Kuifje in Afrika.

Willien van Wieringen, theoloog en dirigent van een kerkkoor in Zoetermeer stuitte op de tekst en kon haar emotie niet bedwingen.

 Ik voelde gewoon schaamte. Het zijn beelden die echt niet meer kunnen. Weg ermee.

De Protestantse Kerk in Nederland (PKN) heeft gereageerd op de ophef. PKN-voorzitter Karin van den Broeke snapt de weerstand maar is tegen het schrappen van de tekst:

Het woord neger, nee, dat kan echt niet meer. Ik geef onmiddellijk toe dat het knarst, daarmee wijst het ons gelovigen juist ook op onze tekortkomingen. Het gaat over een nieuwe wereld, waar de degenen die het meest zijn weggezet de beste plaats krijgen. Ik gebruik het lied zelf ook. Maar dit couplet sla ik over.

cc foto: Andrew Macgill

Geef een reactie

Laatste reacties (83)